21 Depressie en internet
Internet is natuurlijk ook heel leuk als je niet depressief bent, maar ben je het wél, dan bof je nog eens extra, want er is gigantisch veel bruikbare informatie te vinden op het net. Om te beginnen kun je de stofnaam en merknaam van je medicijn intypen, dan vind je al een schat aan gegevens. Informatie van de fabrikant zelf is natuurlijk niet de meest kritische die je kunt krijgen, maar als je die combineert met andere gegevens, geeft dat wel een totaalbeeld.
Over depressies en de behandeling daarvan is ook heel veel interessants te vinden. Het intikken van de combinatie ‘depressie+…’ levert opnieuw een schat aan bronnen op. De waarde die je aan de informatie toekent, hangt natuurlijk van de betrouwbaarheid van de bronnen af en van je eigen kritische vermogen.
Dan zijn er nog de nieuwsgroepen, waarin mensen hun ervaringen met elkaar delen. Dit kunnen ervaringen zijn met een bepaalde pil of met het depressief zijn in het algemeen. Mensen delen kennis en gevoelens met elkaar, er worden onderling allerlei vragen beantwoord, soms reageren er ook medici. Ik vind het altijd troostend en stimulerend om een avondje nieuwsgroepen te bekijken, omdat je je dan realiseert dat je absoluut niet alleen staat met je probleem. Je ziet dat er overal in het land, in Europa, in de hele wereld, mensen zitten die zich ook maar met moeite staande houden, die ook van de ene pil naar de andere zwalken en steeds maar weer allerlei vervelende bijwerkingen ondergaan en die er toch ook hun schouders onder blijven zetten. Ben je veel thuis en heb je niet veel bijzonders om handen, dan is internet een prachtig medium om kennis en contacten op te doen. Door het schrijven van dit boek met onder andere behulp van webinformatie, heb ik de smaak ook behoorlijk te pakken gekregen. Robert Kraut van Carnegie Mellon University stelt dat internet juist meer vereenzaming en depressie veroorzaakt. Op internet (waar anders?) werd als reactie daarop meteen een enquête gehouden over de vraag of men deze stelling geloofwaardig vond. Zeshonderdvijftig personen reageerden en het merendeel daarvan was het hier niet mee eens.
Inmiddels is gebleken dat jongeren juist erg veel steun aan internet kunnen hebben en er zelfs door uit hun isolement raken. Het gaat om een grote groep. In Nederland is bij tachtigduizend jongeren tussen 16 en 25 jaar een depressie vastgesteld. Een op de vijf jongeren heeft depressieve klachten. Een speciale website (www.gripopjedip.nl) stelt jongeren in de gelegenheid om al chattend ervaringen uit te wisselen. Bovendien zijn er deskundigen bij deze website betrokken, die bezoekers via een onlinecursus leren de negatieve spiraal waarin zij zitten te doorbreken. Doordat bezoekers met hen anoniem over hun problemen praten, worden die gaandeweg ook in hun eigen omgeving opener over wat hen bezighoudt.
Interessante sites:
www.psychiatrienet.nl
www.depressie.pagina.nl
www.drugsinfoteam.nl
www.hersenstorm.com
www.medicom.nl
www.hulpgids.nl
www.nvvp.net (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie)
www.hetforum.nl/psychologie/
www.gripopjedip.nl
www.pdd-nos.nl