19 Depressie en belangenbehartiging*
Stichting Pandora
Dit is een belangenbehartigingsorganisatie voor
mensen met een psychische problematiek. De stichting is in 1964
opgericht om vooroordelen over (ex-)psychiatrische patiënten te
bestrijden. Mensen met een depressie (of een psychose) kunnen er
terecht voor informatie over alles wat met hun ziekte te maken
heeft, ook met de gevolgen daarvan, zoals werkeloosheid en het
moeten terugvallen op een uitkering. Via de website van Pandora
(www.stichtingpandora.nl) kun je een vraag mailen. Soms wordt die
vraag ook per mail beantwoord. Is het echter meer iets om
telefonisch te bespreken, dan neemt een (ervaringsdeskundige)
medewerker persoonlijk contact met je op.
Daarnaast is er ook een Depressie Lotgenotenlijn (0900 – 6120909),
waarop mensen in de avonduren (18.00-21.00 uur) ervaringen kunnen
uitwisselen. Zeer veel bellers klagen over de verminderde kwaliteit
van leven door de medicatie. Men weet er te weinig van en wordt met
veel lichamelijke en psychische bijwerkingen geconfronteerd.
Bij Pandora kun je ook terecht voor voorlichtingsmateriaal zoals folders en T-shirts (‘Ooit een normaal mens ontmoet?’). Het geven van voorlichting gebeurt vooral in projecten, zoals aan scholen en aan werkgevers: ‘Ziekteverzuim om psychische redenen’.
Een andere belangrijke taak is de beleidsbeïnvloeding: er wordt door middel van brieven en rapporten contact gelegd met de pers, met medicijnproducenten en koepels van behandelorganisaties om de ervaringen van cliënten naar buiten te brengen, zodat daar iets mee gedaan kan worden. Momenteel is er veel te doen over medicatie. De informatie op de bijsluiter is vaak niet toereikend. Talloze mensen ondervinden veel problemen bij het starten en stoppen van een medicinale behandeling. Daar zou meer informatie over beschikbaar moeten zijn. Ook de behandelovereenkomst is een aandachtspunt van Pandora.
De Cliëntenbond
Dit is een organisatie die al sinds de jaren zeventig bestaat en die de belangen behartigt van mensen die door uiteenlopende oorzaken in een kwetsbare of achtergestelde positie zijn gekomen, in relatie tot instellingen of personen in de geestelijke gezondheidszorg, of die een beroep op die zorg willen doen. De bond komt op voor de emancipatie en belangen van (ex-)cliënten. Ook hier is een telefonisch spreekuur (030 – 2521812), maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 15.00 uur, je kunt allerlei brochures bestellen, er is een website met informatie en discussies (www.clientenbond.nl) en ook hier zijn verschillende projectgroepen actief. Mensen met ervaring binnen de GGZ kunnen lid worden en belangstellenden kunnen donateur worden; men ontvangt dan tevens de cliëntenkrant.
Depressie Centrum
De Depressie Stichting is in 1995 opgericht. Inmiddels is de naam veranderd in Depressie centrum. Het doel is de bevordering van de erkenning en herkenning van depressies. De stichting behartigt de belangen van mensen met een depressie en hun verwanten. Een belangrijk doel is het toegankelijk maken van informatie over de stand van zaken rond depressies. Er is een website (www.depressiecentrum.nl) waarop allerlei informatie wordt gegeven, er is een info-advieslijn (0900 – 9039039, alle werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur) door getrainde vrijwilligers en er is schriftelijk infomateriaal te bestellen. Het centrum stimuleert wetenschappelijk onderzoek op het gebied van oorzaken, behandeling en preventie en organiseert jaarlijks een symposium, in 2002 over het voorkómen van suïcide. Hoewel het een vrij jonge organisatie is, wordt ze wel gezien als gezaghebbend op het gebied van depressies. Het is mogelijk om donateur van de stichting te worden.
Labyrint In Perspectief
Dit is een zelfhulporganisatie van familieleden
en vrienden van (ex-)psychiatrische patiënten. Labyrint is er dus
speciaal voor mensen die in hun omgeving met een psychisch ziek
persoon te maken hebben. (0900 – 2546674)
Op de website www.labyrint-in-perspectief. nl staat aangegeven op
welke uren men telefonisch beschikbaar is. De tijden zijn iedere
week verschillend.
* Adressen vindt u op pagina 191 e. v.