Ramon-Roger, comte de Foix (?-1223)
Inicialment el comtat de Foix forma part del ducat d’Aquitània; després, del comtat de Tolosa, i més tard del de Carcassona. Amb Roger I de Foix (1064) el comtat esdevé independent.
Els Foix són fidels al rei català Pere, que veuen com a eficaç contrapoder a les pretensions hegemòniques de la Casa de Tolosa. Els Foix són familiars i amics dels Trencavell de Carcassona, amb qui comparteixen aquest recel envers el poderós comte de Tolosa.
El comte Ramon-Roger I de Foix —protector de trobadors, amb els quals competeix— és un home pèl-roig i vehement, decidit i valent.
Participa en la tercera croada a Terra Santa (1190), però manté actituds contradictòries. Com tots els grans senyors occitans, el comte de Foix no amaga gens el seu anticlericalisme i arribarà a saquejar més d’un monestir catòlic.
Per altra banda, simpatitza amb la causa càtara. Cal destacar la gran influència càtara de les dones a la Casa de Foix. La dona del comte, Felipa de Montcada, la germana, Esclarmonda de Foix i, més tard, la dona del fill Roger Bernat II (1223-1241), Ermessenda de Castellbò —filla de l’amic i aliat català Arnau de Castellbò—, són, totes elles, càtares convençudes i practicants.