Presentació
Ara, fa aproximadament un any que es presentava, a la sala de premsa de la seu del Departament de Relacions Institucionals i Participació, el primer llibre de la Sèrie H d’Ara Llibres, La Maternitat d’Elna, bressol dels exiliats, obra d’Assumpta Montellà, que donava a conèixer al gran públic l’emocionant aventura d’Elisabeth Eidenbenz, de les gairebé sis-centes dones que van infantar a la Maternitat i de les nenes i els nens que hi van néixer. L’interès del Programa per al Memorial Democràtic per aquest llibre era del tot comprensible, si tenim en compte que feia uns mesos que s’havia signat un protocol de col·laboració amb l’ajuntament rossellonenc d’Elna per difondre arreu de Catalunya la història de la Maternitat i que poc temps després s’inaugurava al Palau Robert de Barcelona l’exposició «La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944», que fa prop d’un any que volta per Catalunya, amb notable èxit de públic.
Amb el llibre Els mestres de la República i els que es publicaran successivament dins la Sèrie H, el Programa per al Memorial Democràtic reprèn el seu suport a la tasca d’Ara Llibres, que ha esdevingut una referència per a les lectores i els lectors curiosos per la història recent de Catalunya. Bona part de l’èxit d’aquests llibres rau en el recull de testimonis directes que solen incloure-hi. Aquesta apel·lació a la memòria de les persones que van viure uns fets determinats és, potser, l’element més característic d’aquests llibres i també el punt de contacte amb la tasca que du a terme el Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
L’esforç esmerçat per la II República, i especialment per la Generalitat republicana, en educació i cultura va deixar, potser, l’empremta més perdurable no solament en els infants i joves escolaritzats aquells anys, sinó també en la consciència social i, sobretot, en els models de l’escola activa catalana i de la nostra escola pública actual. La repressió, la separació de la docència i fins la presó i l’exili dels mestres republicans per part del franquisme van posar fi a aquella experiència, i van donar pas a la trista escola de la dictadura.
Estic segur que aquest llibre i els que l’han de seguir seran petites lliçons d’història que faran arribar a les lectores i els lectors d’avui els valors que fonamentaven el moment d’il·lusió democràtica i el projecte de futur que va ser el període republicà.
JOAN SAURA
Conseller de Relacions Institucionals
i Participació
Barcelona, agost de 2006