Capítol primer
Esmaperduda, vaig llegir la targeta que el jove criat em va portar en una safata de plata.
—Doctor John Watson, medicina general. —Ho vaig dir en veu alta per assegurar-me que ho llegia correctament, ja que no em podia creure que, d’entre tots els possibles clients del món, fos aquest el primer d’entrar a la consulta acabada d’obrir (el gener del 1889) a Londres (i, de fet, a tot el món) dedicada en exclusiva a la perditoria científica.
El doctor John Watson? «John» era un nom prou corrent, però «Watson»? I, a més, doctor en medicina? Ho havia de ser, però encara no m’ho volia creure.
—És qui em penso, Joddy?
—Com vol que ho sàpiga, missenyora?
—Joddy, ja li he dit que s’ha d’adreçar a mi com a senyoreta Meshle. «Senyoreta» Meshle. —Vaig fer girar els ulls, però què podia esperar d’un nano al qual la mare havia posat de nom Jodhpur (mal pronunciat com a Jodper en la parla de la contrada) perquè pantalons de muntar li sonava distingit a la bona dona?[1] Eren els meus volants i mànigues bufades el que imposava tant de respecte a en Joddy fins al punt de tractar-me com a «missenyora», però no ho havia de fer, o la gent començaria a fer preguntes. Tant de bo el meu servent moderés aquestes mostres de deferència que li impedien veure que, en el fons, jo era una noia normal, no gaire més gran que ell; desitjava vivament que deixés córrer aquesta fórmula antiquada i absurda de «missenyora».
Més calmada, recordant de contenir qualsevol deix aristocràtic en el meu accent, li vaig preguntar:
—Ja ha dit al cavaller que el doctor Ragostin no hi és?
—Sí, missenyora. Vull dir, sí, senyoreta Meshle.
La consulta de perditoria científica duia el nom del tal doctor Leslie T. Ragostin perquè un científic per força ha de ser home. Però resulta que el «doctor Ragostin» no hi era mai perquè… aquest pretès doctor… no existia, si no era en la meva imaginació i en les targetes de presentació i de negocis que jo mateixa distribuïa per botigues, quioscos, parades de fruita i sales de conferències, sempre que podia.
—Si vol fer passar el doctor Watson al meu despatx, doncs, veuré si el puc ajudar.
En Joddy es va afanyar a marxar amb aires de noi espavilat encara que el seu intel·lecte digués una altra cosa: tot «empolainat» amb lliurea de galons als punys i ribet als costats dels pantalons, guants blancs i barret de ratlles amb el qual semblava que portés al cap un petit pastís per capes…, però per què no? La majoria d’uniformes són un despropòsit.
Tan bon punt la seva esquena va desaparèixer, em vaig enfonsar a la cadira de fusta de darrere de l’escriptori; em tremolaven tant els genolls que sentia una lleu fregadissa a causa dels enagos de seda. Això no sortiria bé. Vaig inspirar profundament i vaig tancar els ulls un moment per provar de recordar el rostre de la mare. Juntament amb aquesta imatge gairebé vaig poder sentir la seva veu: «Enola, te’n sortiràs prou bé sola».
Aquest exercici mental va tenir l’efecte desitjat. Tranquil·litzada, vaig obrir els ulls a temps de veure en Joddy acompanyant el doctor Watson des del saló que feia de sala d’espera.
—Doctor Watson. Soc la secretària del doctor Ragostin, la senyoreta Ivy Meshle. —Mentre atansava la mà a la meva visita, vaig veure exactament el que m’esperava a partir dels seus escrits: un cavaller anglès robust, no pas adinerat però sens dubte de classe cultivada, rostre rubicund, ulls bondadosos i lleu propensió a la corpulència.
Per la meva part, esperava que em veiés tal com em proposava: una jove emancipada d’allò més corrent, amb una agulla grossa al centre del pit del vestit, que lluïa unes arracades igual d’horribles i que, en general, s’abillava amb teixits barats tot imitant l’última moda (un despropòsit tan gran com el dels uniformes). Una noia de rínxols rossos que no eren pas seus, sinó que devien haver estat, amb tota probabilitat, d’una pagesa de Baviera. Tot i que respectable, una jove que no era de bona família. I amb un pare que potser havia estat artesà de selles de muntar o taverner. En definitiva, una noia que segurament tenia com a principal preocupació trobar marit. Si, mitjançant «l’agulla de pit» esmentada més amunt, amb l’afegitó d’un collaret de vellut, un nombre de cintes excessiu i postissos dels cabells més aviat poc subtils, havia aconseguit transmetre aquesta impressió, la disfressa era encertada.
—Molt de gust de conèixer-vos, senyoreta Meshle. —El doctor Watson ja s’havia tret el barret, naturalment, però d’una manera molt correcta havia esperat a encaixar amb mi abans de treure’s els guants i confiar-los al meu jove criat juntament amb el bastó.
—Si us plau, seieu. —Li vaig indicar una butaca de braços—. Acosteu-vos a la llar de foc. Fa un fred terrible a fora, oi?
—Un fred espantós. No havia vist mai el Tàmesi amb una capa de glaç prou gruixuda per patinar-hi al damunt. —Mentre parlava, es fregava les mans i les atansava al foc. Malgrat els esforços, a la cambra no hi havia prou escalfor i vaig envejar la butaca càlidament entapissada. D’una manera o una altra, el fred i la humitat mai no m’havien amoïnat tant abans de venir a Londres, on ja havia vist un captaire (o les seves restes mortals) congelat al carrer.
Recol·locant-me a la incòmoda cadira de fusta rere l’escriptori, em vaig ajustar el xal sobre les espatlles, em vaig fregar les mans (rígides tot i les mitenes de llana que em deixaven els dits al descobert) i vaig agafar llapis i llibreta.
—Em sap greu, doctor Watson, que el doctor Ragostin hagi sortit. Estic segura que estaria encantat de conèixer-vos. Sou el mateix doctor Watson, company del senyor Sherlock Holmes, oi?
—Sí. —Educat, fins i tot humil, es va tombar cap a mi per parlar-me—. I és pel senyor Holmes que he vingut.
El cor se’m va posar a bategar amb força, gairebé vaig témer que la meva visita el sentís. Ja no em podia repetir que una casualitat havia portat per sort (o per desgràcia) aquest home en concret aquí.
Aquí, a la consulta de l’únic cercador professional de coses, i persones, perdudes.
Però em vaig limitar a intentar semblar educada, amb l’accent adient de classe mitjana i la barreja adient d’oficinista eficient i servil.
—De debò? —Com si hagués de prendre notes, vaig preguntar—: I de quina índole és el problema del senyor Sherlock Holmes?
—Estic segur que comprendreu, senyoreta Meshle, que m’estimaria més esperar per parlar en privat amb el doctor Ragostin.
Vaig somriure.
—I jo estic segura que comprendreu, doctor Watson, que gaudeixo de la confiança del doctor Ragostin per encarregar-me dels preliminars i així estalviar-li el seu valuós temps. Soc la representant autoritzada del doctor Leslie Ragostin… no pas per passar a l’acció, és clar —vaig rectificar per apaivagar la seva desconfiança de mena en les dones—. Sovint li serveixo d’orelles i ulls. Com vós feu amb el senyor Sherlock Holmes —vaig afegir, ensarronant-lo però tractant de resultar creïble.
Mentrestant procurava que no se’m notés que per dins no parava de suplicar: «Sisplau. Sisplau, he de saber si he encertat el motiu que us ha portat aquí».
—Hum, sí —va dir el doctor Watson amb vacil·lació—. En efecte. —Sí que tenia ulls bondadosos, i encara més quan estava amoïnat—. Però no n’estic segur… l’assumpte és delicat… sabeu? En Holmes no sap res d’aquesta visita.
«Però… no l’enviava el meu germà?».
El cor se’m va asserenar una mica, tot i que se’m començava a encongir.
I vaig advertir el doctor Watson en un to força despreocupat:
—Podeu confiar en la meva discreció absoluta.
—És clar. Naturalment.
I com si la meva displicència li hagués esvaït els dubtes per sincerar-se amb mi, pobra ànima desficiosa, va engrapar els braços de la butaca i va començar la seva explicació:
—Sens dubte sabeu que fa alguns anys que visc amb el senyor Holmes, des del principi de la seva impressionant carrera, però com que ara soc casat i, en general, exerceixo la medicina, el veig molt menys que abans. No m’ha passat per alt, però, que des de l’estiu sembla preocupat, i els darrers mesos està clarament angoixat, fins al punt que no menja prou, ni dorm, i m’amoïna no només com a amic, sinó també com a metge. Ha perdut pes, no té bon color i està molt trist i irritable.
Mentre apuntava curosament tot això per al «doctor Ragostin», podia mantenir acotat el cap sobre la taula perquè el doctor Watson no em veiés la cara. I això ja m’anava prou bé, perquè estic segura que se’m notava la consternació; se m’havien format llàgrimes als ulls. El meu germà, exemple de ment freda i lògica, angoixat? Sense poder menjar ni dormir? No m’imaginava que pogués ser tan profundament sentimental. I encara menys per mi.
El doctor Watson continuava la seva exposició.
—Tot i que li he preguntat repetidament què l’amoïna tant, nega estar preocupat, i quan ahir vaig insistir-hi, es va enrabiar molt, i va perdre el seu ferri autocontrol habitual. De fet es va mostrar tan irracional que vaig pensar que havia de fer-hi alguna cosa tant si li agradava com si no, pel seu bé. Per tant, vaig acudir al seu germà, el senyor Mycroft Holmes…
L’Ivy Meshle, vaig comprendre, no hauria de saber res sobre el germà d’en Sherlock Holmes. Així doncs, el vaig interrompre:
—Com s’escriu aquest nom, si us plau?
—Un nom estrany, oi? —En Watson me’l va lletrejar, em va donar l’adreça d’en Mycroft a Londres i llavors va prosseguir—: Després de dubtar una mica, en Mycroft Holmes em va explicar que en Sherlock i ell tenen la singular desgràcia de no poder localitzar la seva mare. I no només la mare, que ha desaparegut sense deixar ni rastre, sinó també la germana petita. Dos membres de la família… l’única família que els queda, en realitat… s’han esfumat.
—Quin horror —vaig mussitar, sense alçar la mirada. Ja no tenia ganes de plorar; al contrari, em venien ganes de somriure (fet i fet, hauria volgut fer pam i pipa al meu germà gran Mycroft, que m’havia volgut convertir en una damisel·la llepafils) i em va costar mantenir una expressió convenientment preocupada mentre fingia que no sabia res sobre l’assumpte—. Segrestades?
El doctor Watson va negar amb el cap.
—No s’han exigit rescats. No, han fugit.
—I ara! —Tractava de fer veure que no en sabia res—. Han fugit plegades?
—No! Cadascuna pel seu compte. La mare es va fer fonedissa aquest estiu, i la noia va fugir sis setmanes més tard, quan l’enviaven a un internat. Va marxar sola. Crec que per això en Holmes està tan disgustat. Vejam, si la noia fos amb la mare, ell potser no ho aprovaria, però almenys sabria que la seva germana no corre perill. En canvi, tot apunta que la noia… que encara és una criatura… ha vingut sola a Londres!
—Una criatura, dieu?
—Només té catorze anys. En Mycroft m’ha dit que el seu germà i ell tenen motius per creure que la noia té a la seva disposició una quantitat important de diners…
Em vaig encarcarar sentint una punxada d’inquietud, perquè com carai ho podien saber, això?
—…i temen que s’hagi disfressat de senyoret acomodat…
Em vaig relaxar, ja que no podien anar més desencaminats. Esperava no haver de rebaixar-me mai amb la típica disfressa d’home. Tot i que evidentment no pensava limitar-me pas a fer sempre d’Ivy Meshle.
—…perquè com a tal podria exposar-se a influències decadents —deia el doctor Watson—, i possiblement quedar atrapada en una vida de mala reputació.
Mala reputació? No tenia ni la més petita idea de què volia dir, però ho vaig apuntar diligentment.
—El senyor Mycroft Holmes i el senyor Sherlock Holmes tenen alguna raó per pensar això? —vaig preguntar.
—Sí. La mare era, o és, una sufragista convençuda, i la noia respon a un model lamentablement poc femení, pel que sembla.
—És clar. Que trist. —Alçant la vista cap a ell per sota del fals serrell, vaig bellugar les pestanyes falses i vaig somriure amb els llavis pintats subtilment; en realitat, em posava una miqueta d’una substància de mala fama anomenada «coloret» per tota la cara per canviar l’aristocràtic to citrí de la meva pell per un de rogenc més saludable i vulgar—. Podríeu proporcionar al doctor Ragostin una fotografia de la noia?
—No. Ni tampoc de la dona. Pel que es veu evitaven els fotògrafs.
—Per quin motiu?
Va sospirar i la seva expressió es va tornar una mica menys amable per primer cop.
—Part de la seva determinació a oposar-se a les normes de caràcter femení, m’imagino.
—Em podríeu donar els seus noms, si us plau, i descriure-me-les?
Em va lletrejar els noms: Lady Eudoria Vernet Holmes i senyoreta Enola Holmes. (La mama havia demostrat ser profètica quan em va posar «Enola», que a l’inrevés s’escriu «alone».)[2]
El doctor Watson va reprendre la paraula:
—Pel que m’han dit, la noia és la més singular de les dues. Força alta i prima…
Jo havia intentat guanyar pes, però fins ara no me n’havia sortit, a causa de les sopes de cap de peix i els estofats de cap de xai que servia la meva estalviadora dispesera.
—…de cara allargada, barbeta i nas pronunciats… eeh… és a dir, força ciceronians…
Quina manera més diplomàtica de dir que era pastada al meu germà Sherlock. Com que no havia aconseguit engreixar-me, em ficava a dins la boca un parell de peces (una a cada galta) que en realitat eren per folrar altres parts immencionables de la meva persona. Juntament amb els cotons que m’entaforava al nas, desfiguraven força la forma del meu rostre.
—…i unes faccions anguloses sense gaire atractiu femení —continuava el doctor Watson—. Ha mostrat preferència per la roba masculina i les activitats baronívoles, camina amb grans gambades virils i, en conjunt, podria ser un cas perdut per a la societat respectable si no la troben aviat.
—I la mare? —vaig preguntar, per canviar de tema abans que m’agafés un atac de riure.
—Seixanta-quatre anys, però sembla força més jove. Físicament d’allò més corrent, però de caràcter fort i obstinat. Una artista de talent que malauradament ha abocat les seves energies a la causa dels suposats drets de les dones.
—Vaja. Vol dur pantalons?
Va somriure davant el meu clar desdeny per aquestes reformistes.
—Molt probablement. Està a favor de l’anomenat «vestit racional».
—I es té cap pista d’on podria haver anat?
—Cap. Però, com he dit, creiem que la noia deu ser a Londres.
Vaig deixar el llapis a la taula per mirar-lo.
—Molt bé, doctor Watson, informaré el doctor Ragostin sobre els detalls. Però l’he d’advertir que segurament no agafarà el cas. —El meu primer cas, un embolic impossible: trobar-me a mi mateixa? No tenia per on agafar-ho.
—Per què no?
Ja m’havia empescat la resposta.
—Perquè no li agrada tractar amb intermediaris. Demanarà per què no ha vingut el senyor Sherlock Holmes en persona…
El doctor Watson em va interrompre amb cert acalorament, tot i que el rampell de geni no era per culpa meva.
—Perquè en Holmes és massa reservat, massa orgullós. Si ni tan sols m’ha dit a mi la raó del seu neguit, us penseu que la revelaria a un desconegut?
—I, tanmateix, un investigador com ell —vaig observar afablement.
—Encara pitjor. Es consideraria humiliat en presència de… —Amb certa brusquedat, el doctor Watson va callar per demanar seguidament—: A propòsit, no deixo de preguntar-me qui és el tal doctor Ragostin. Disculpeu, senyoreta… hum…
—Meshle. —Agafeu el cognom «Holmes», invertiu les síl·labes («Mes hol») i llavors escriviu-lo tal com es pronuncia: «Meshle»; absurdament simple. I així i tot mai ho endevinaria. Ni ell ni ningú.
—Senyoreta Meshle. No us voldria ofendre, però he indagat i ningú ha sentit a parlat del doctor Ragostin. Únicament he vingut perquè diu que la seva especialitat és trobar persones que han desaparegut…
—Qualsevol cosa que hagi desaparegut —vaig apuntar.
—Però no he trobat ningú que en pugui donar fe.
—Perquè tot just està començant, igual que el vostre amic va haver de fer una vegada. El doctor Ragostin encara ha de fer-se un nom. Però us interessarà saber que és un gran estudiós dels mètodes del senyor Sherlock Holmes.
—De debò? —El doctor Watson semblava reconfortat.
—Sí. Idolatra el senyor Holmes, i se sorprendrà molt de sentir que el seu heroi no ha pogut trobar la germana i la mare desaparegudes.
Seient cap endavant com si la butaca de braços s’hagués tornat incòmoda de sobte, el doctor Watson es va aclarir la veu.
—M’afiguro —va dir a poc a poc— que podria ser perquè normalment a en Holmes no li interessen aquests casos. Li resulten trivials i avorrits, i en general ni tan sols se’ls mira. Precisament ahir —va afegir—, quan m’acostava a veure’l, sortien Sir Eustace Alistair i Lady Alistair, que havien vingut per suplicar-li que investigués el parador de la seva filla, i ell els va engegar a dida.
Vaig fer cas omís de la comicitat de dos adults recorrent als serveis d’una dida, perquè l’entrellat de l’assumpte havia acaparat tota la meva atenció.
—Sir Eustace Alistair? La seva filla ha desaparegut? Però no n’he vist res als diaris…
En Watson es va posar el puny davant la boca i va tossir.
—S’ha tapat per evitar l’escàndol.
Temien que la noia s’hagués escapat amb algú que l’hagués seduït, doncs.
Havia d’investigar aquest assumpte. Sabia que el doctor Watson no me n’explicaria res més (ja considerava que havia parlat massa), però al capdavall m’havia portat el meu primer cas. Trobaria la filla desapareguda del baronet.
Aparentment no gaire satisfet, en Watson es va aixecar; l’entrevista havia acabat. Agafant el tirador de la campaneta, vaig cridar en Joddy perquè vingués a acompanyar-lo a la sortida.
—Vull conèixer el doctor Ragostin en persona —em va dir en Watson— abans que emprengui cap acció.
—Naturalment. La vostra adreça? El doctor Ragostin s’hi posarà en contacte tan aviat com hagi revisat les meves notes —vaig mentir.
Després de copiar l’adreça, em vaig aixecar per acompanyar la meva visita a la porta del despatx.
Així que va haver marxat, vaig seure a la butaca de braços que havia deixat buida, vora el foc, i ves quina paradoxa, em vaig posar a tremolar.