LEEFREGEL
14
Verleng je houdbaarheid nú
is het je na tweehonderd pagina’s vol feiten en tips gaan duizelen? Wil je graag aan de slag om jezelf fysiek en mentaal te verjongen, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Begin dan nog vandaag met het 8-stappenplan. Daarmee boek je meteen winst voor je houdbaarheid. Als die acht maatregelen routine zijn geworden, kun je geleidelijk meer anti-aging-tips van De houdbare vrouw in je leven integreren.
Voordat je aan de slag gaat, willen we het kort met je hebben over motivatie. In een interview voor een tijdschrift vertelde sportpsycholoog en personal coach Gerald Weltevreden tegen Hanny: ‘Om echt gemotiveerd te zijn, moet je het gevoel hebben dat je iets kunt oftewel competent bent, dat je ergens bij hoort en dat je er zelf voor hebt gekozen.’
Dat is meteen een van de belangrijkste redenen dat sommige goede voornemens zo lastig uit te voeren zijn. Neem anders eten, minder drinken of stoppen met roken: allemaal zaken die ervoor zorgen dat je buiten de groep valt. Je kent het uitbundige commentaar wel dat volgt als jij het gebruikelijke gebakje, sigaretje of wijntje weigert. ‘Goh, ben je gestopt met drinken, ben je aan de lijn?’ Je plaats je vrijwel altijd buiten de groep.
Sporten is hierop dé uitzondering, ook omdat je het zo makkelijk samen met iemand anders kunt doen. Bovendien heeft sporten een enorm voordeel: het is een soort wilskrachtgenerator. Weltevreden: ‘Elke gedragsverandering kost wilskracht. Wilskracht is een soort batterij die zich weer oplaadt als jij ontspant. Als je moe of gestrest bent, dan heb je minder wilskracht. Sporten zorgt voor ontspanning. Als mensen gaan bewegen, zie je dat ze meer wilskracht krijgen en ineens de energie kunnen opbrengen om ook ander gedrag zoals ongezond eten en te veel drinken of roken aan te pakken. Discipline genereert meer discipline.’
Sporten is dus de sleutel tot een fitter leven én tot meer motivatie om ander gezond gedrag op te pakken en vol te houden.
Wat te doen als je niet van sporten houdt? Weltevreden: ‘Gemotiveerd blijven om te sporten kost helemaal geen moeite als je het leuk vindt. Dan doe je het om de ervaring zelf en ben je intrinsiek gemotiveerd. Ga je sporten om af te vallen of omdat je denkt dat het moet, dan is dat een reden buiten jezelf en ben je extrinsiek gemotiveerd. In dat geval kost het je veel energie om het vol te houden. Bovendien zie je niet snel resultaat. Je bent dan bezig met iets heel moeilijks terwijl de beloning ontbreekt.’
Dus als je moeite hebt met sporten, zoek dan een sport die je leuk vindt en ga er krachttraining bijdoen. Besef dat een uur in de week dansen en twee keer twintig minuten krachttraining al een sterk anti-aging effect heeft. En dat dit ook nog eens de motivatie op gang brengt om andere jeugdverlengende maatregelen vol te houden.
Stap 1. Ga een keer per week twintig tot dertig minuten hardlopen
Zwemmen, dansen of fietsen mag ook, als je uithoudingsvermogen er maar door verbetert. Kies vaste dagen en een vast tijdstip voor deze activiteit en zorg dat dit een gewoonte wordt. Heb je de conditie van een natte krant? Kies dan een route van vijf kilometer en begin met wandelen terwijl je ook stukjes probeert hard te lopen. Rustig opbouwen totdat je het hele stuk kunt hardlopen.
Stap 2. Train twee keer per week je spieren
Kies een fitnesscentrum, neem een abonnement en zorg dat je er twee keer per week op een vaste dag en een vast tijdstip bent. Volg nauwgezet het trainingsschema op blz. 63-71.
Stap 3. Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed
Liefst niet te laat. Neem één uur voor het slapengaan 0,5 tot 3 mg melatonine en 400 tot 500 mg magnesium. Smeer een crème met tretinoïne op de huid van je gezicht, hals en de rug van je handen. Zorg dat je elke nacht minimaal zeven en maximaal acht uur slaapt.
Stap 4. Verbeter je eetpatroon
Mijd prefab-rommel en koop voortaan alleen verse, ‘echte’ ongeraffineerde voeding die een boer uit het Kreta van honderd jaar geleden ook zou lusten. Eet vooral veel groenten, maak elke dag een rauwkostsalade met een flinke scheut olijfolie eroverheen. Eet minimaal twee keer per week vette vis en niet vaker dan eenmaal per week rood vlees. Concentreer je voor eiwitten op vis, soja en gevogelte. Doe nergens suiker in of bij en doe het kalm aan met zoetigheid, vruchtensappen en frisdrank. Eet minder koolhydraatrijke voeding (brood, pasta, aardappelen, rijst) als je de neiging tot overgewicht hebt. Snack met noten of fruit. Drink minder koffie en meer groene thee.
Stap 5. Slik elke dag deze supplementen
Een krachtige multi van een kwaliteitsmerk
Vitamine C, 3 gr (driemaal per dag 1 gr)
Visoliecapsules die in totaal 240 mg DHA en 360 mg EPA leveren.
1000 tot 2000 IE vitamine D in de vorm van vitamine D3
45 mcg K2 in de vorm van menaquinone-7 (MK7)
Stap 6. Doe aan mindfullness
Een beetje (werk)stress is goed voor je, maar chronische stress maakt je vroeg oud. Heb je daar last van, kom dan in actie. Ga op yoga, tai chi, een cursus mediteren of iets anders waarbij je onder begeleiding stress leert te hanteren. Doe dagelijks na het opstaan een kleine meditatieoefening van tien minuten of beoefen een andere vorm van mindfullness.
Stap 7. Smeer je elke dag in
Smeer in de winter en herfst een hydraterende crème met een UVA-filter op de huid van je gezicht, hals en de rug van je handen. Schakel voor de lente en zomer over op een crème met een zo hoog mogelijk (minimaal SPF 15) UVA- en UVB-filter. Kies bij voorkeur voor een biologisch product in een tube of een flesje met pompje.
Stap 8. Check je hormonen
Bezoek een anti-aging arts, doe een uitgebreide check-up en laat je hormoonhuishouding analyseren. Laat je door hem of haar grondig voorlichten over de kosten, de risico’s en de voordelen van hormoontherapie. Adressen van anti-aging artsen vind je op www.dehoudbarevrouw.nl