LEEFREGEL
8
Tem stress
stel, je loopt met je vijfjarige zoontje door een drukke straat als hij opeens de weg op schiet terwijl er een vrachtwagen komt aandenderen. Met de kracht van een leeuwin spring je op de weg en grits je je zoontje op het nippertje voor de bumper weg. Je hebt waarschijnlijk niet eens gemerkt dat het bloed uit je wangen trok en dat je longen zich volzogen met lucht terwijl alle spieren in je lijf in actie kwamen, zo snel ging het.
Gefeliciteerd, je werd geholpen door een acute stressreactie. De lichamelijke processen die zich daarbij binnen enkele seconden volautomatisch voltrekken, zijn gedurende miljoenen jaren geëvolueerd. Ooit ondergingen onze verre voorouders die aan een staart van boom naar boom zwiepten exact dezelfde biochemische kettingreactie als er een beest uit het struikgewas sprong. Bij groot gevaar spitst alles in je systeem zich toe op overleven op de korte termijn. De gevolgen voor je gezondheid op de lange termijn zijn even niet aan de orde als iets of iemand op het punt staat je een kopje kleiner te maken.
Het sympathisch zenuwstelsel brengt je lichaam binnen een fractie van een seconde met een vloed adrenaline in opperste staat van paraatheid. De beroemde vlucht- of vechtreactie. Adrenaline is de stof die je heel kort bovenmenselijke krachten geeft, het spul dat moeders in staat stelt een auto op te tillen als hun kind eronder is gekomen.
Om te kunnen vechten of vluchten heb je onmiddellijk extra brandstof nodig. Suiker en zuurstof, dat is wat je spieren willen. Dus zorgen stresshormonen ervoor dat je ademhaling versnelt en de bloedsuikerspiegel omhoogschiet. Om de brandstof sneller bij je spieren te krijgen, begint je hart harder te pompen en wordt de bloeddruk hoger. Om energie te besparen, wordt de spijsvertering tot nader orde stilgelegd.
Het gehalte aan fibrinogeen in het bloed, een stof die bloedstolling versnelt, stijgt. Als je gewond raakt, moet het bloed immers zo snel mogelijk stollen om bloedverlies te beperken. Even later beginnen de bijnieren – twee orgaantjes ter grootte van een walnoot die op de nieren liggen – uit alle macht het stresshormoon cortisol te produceren. De allereerste taak van cortisol is de energie aan te vullen die is opgebruikt tijdens de adrenalinerush. Allerlei vormen van opgeslagen energie, zoals vet, glycogeen en eiwitten, worden in direct bruikbare brandstof (glucose) omgezet en in je bloed gedumpt: je bloedsuikerspiegel schiet omhoog.
Hoe stress je sloopt
Verhoogde bloeddruk, verslechterde spijsvertering, hoge bloedsuikerspiegel, bloed dat de neiging heeft te klonteren… kom daar maar eens mee aanzetten bij je huisarts. Het zijn stuk voor stuk risicofactoren voor je gezondheid. Daarom zakken de stresshormonen meteen terug zodra het gevaar geweken is. In dat geval is er niets aan de hand. Je oude trouwe lichaam heeft precies op de juiste manier gereageerd om je aan een pijnlijke ervaring te laten ontsnappen. Zonder die zenuwslopende stressreactie had je nooit binnen 0,4 seconden je zoontje kunnen redden. Je kortetermijnbelangen zijn prima gediend bij stress. Problemen ontstaan pas als er voortdurend alarm wordt geslagen en de stresshormonen onophoudelijk door je lijf gieren.
Dat is precies wat er bij veel mensen aan de hand is. De Amerikaanse stressonderzoeker Robert Sapolsky heeft een bestseller geschreven met de veelzeggende titel Waarom krijgen zebra’s geen maagzweer? Daarin legt hij uit dat dieren bij het geringste teken van gevaar een stressreactie vertonen en dat deze reactie meteen stopt zodra het gevaar wijkt.
Bij mensen werkt het anders. Als wij eenmaal aan een gevaar zijn ontsnapt, blijven we vaak urenlang gespannen, omdat we aan de angstwekkende gebeurtenis terugdenken en ons druk maken over mogelijke nieuwe problemen. En alleen al de gedachte aan een gevaarlijke situatie kan een volledige lichamelijke stressreactie ontketenen. Ingebeelde angsten en zorgen veroorzaken vaak net zo’n hoge productie van stresshormonen als echte gevaren en problemen.
Sapolsky legt uit dat de stressreactie in de loop van de evolutie ontstaan is als antwoord op acute noodsituaties. Voor de overgrote meerderheid van de dieren is stress inderdaad een kwestie van kortdurende crises. Een dier in nood wordt opgevreten of ontsnapt en leeft in zalige kalmte verder. Mensen activeren het stressmechanisme echter maanden achter elkaar, omdat we ons druk maken over de hypotheek, relaties en carrière. In dat geval keren de effecten van stress zich tegen je. Chronische stress is even rampzalig voor je houdbaarheid als warmte voor ijs.
Van stress krijg je een buikje
Van chronische stress kun je dik worden en dat ook nog op de meest onelegante manier. Een typische stresskip heeft dunne armen, spillebenen en een uitpuilende buik. Stresshormonen stimuleren namelijk op de lange termijn spierafbraak, waardoor alles behalve de buik dunner wordt. Cortisol heeft bij aanhoudende stress als taak de energievoorziening van de spieren op peil te houden. Daartoe zorgt het hormoon dat je trek krijgt in voedingsmiddelen die tjokvol ‘snelle’ calorieen zitten, kortom alle geraffineerde producten die veel vet en suiker bevatten, snoep en snacks dus.
Maar als je weinig beweegt, loodst cortisol al die overbodige energie naar plekken waar ze gemakkelijk als vet kunnen worden opgeborgen, bij voorkeur tussen de organen in de buik. Volgens Sapolsky bevatten vetcellen in de buik zelfs extra veel receptoren voor cortisol. Een ‘bierbuik’ is dus vaak in werkelijkheid een ‘stressbuik’.
Stress tast je hersenen aan
Een korte stoot cortisol geeft je even een haarscherp geheugen, zodat je de gevaarlijke situatie niet licht zult vergeten. Maar als cortisol voortdurend door je brein giert, maakt het je vergeetachtig. Dendrieten, zenuwuitlopers die hersencellen met elkaar verbinden, kunnen al verschrompelen als de cortisolspiegel twee weken achter elkaar verhoogd is. Een overdosis cortisol laat hersengebieden die bij opslag en verwerking van informatie betrokken zijn, zelfs krímpen. Mede dankzij deze effecten zit cortisol in de verdachtenbank als aanstichter van de ziekte van Alzheimer.
Veel stressjunks zijn verslaafd aan koffie. Geen wonder, want koffie geeft je uitgeputte systeem een oppepper, onder meer door ervoor te zorgen dat de cortisolproductie stijgt. Twee koppen (200 mg) jagen de cortisolspiegel binnen een uur 30 procent omhoog.
Probeer daarom zoveel mogelijk over te schakelen op groene thee. Thee bevat cafeïne (een hele geruststelling), maar is daarnaast ook de beste bron van theanine, een stof die je kalmeert zonder dat je er sloom van wordt (zie Ontspan met theanine op blz. 190). Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat theanine het effect van cafeïne dempt. Volgens de onderzoekers is zo te verklaren dat groene thee je wel scherp, maar niet onrustig maakt.
Stress tast je huid aan
Huidspecialisten weten allang dat stress een reeks huidziekten als eczeem en psoriasis kan verergeren. Een belangrijke taak van de huid is het buiten de deur houden van virussen, bacteriën en andere boosaardige indringers. In verschillende studies is aangetoond dat deze zogenoemde ‘barrièrefunctie’ van de huid meetbaar verslechtert onder invloed van stress.
Stress verlaagt je weerstand
Stresskippen zijn vaker ziek, zwak en misselijk. Mensen met een hoge cortisolspiegel in het bloed zijn bijvoorbeeld vaker en langer verkouden. Tijdens een beroemd geworden onderzoek werden driehonderd studenten opzettelijk met het verkoudheidsvirus besmet. Degenen die gestrest waren en veel cortisol in hun bloed hadden, liepen een driemaal groter risico om ziek te worden dan ontspannen studenten met een normale cortisolspiegel.
Stress maakt je depressief
Er is een duidelijk verband tussen stress en depressie. Veel depressieve patiënten hebben een permanent verhoogde cortisolspiegel in hun bloed. Mede door Nederlandse onderzoekers is ontdekt dat hersenen van proefdieren die permanent aan stress worden blootgesteld, ongevoelig worden voor de feel good-signaalstof serotonine.
Stress sloopt het hart
Volgens de Interheart-studie, een onderzoek naar de oorzaak van hart- en vaatziekten bij 15.000 mensen in 52 landen, verdubbelt voortdurende stress de kans op een hartaanval.
Stress vergroot het risico op diabetes type 2
Bij diabetes type 2 ofwel ouderdomssuiker zijn de cellen ongevoelig geworden voor insuline, het hormoon dat ervoor moet zorgen dat suiker vanuit het bloed de cellen binnengaat. Het gevolg is een onacceptabel hoge bloedsuikerspiegel, die via een onbegrepen mechanisme de vaatwanden aantast. Langdurig verhoogde productie van stresshormonen maakt cellen ongevoeliger voor insuline en verhoogt regelrecht het risico op suikerziekte.
Stress maakt je oud
Stress is een fundamentele verouderingsversneller. Perioden van stress laten specifieke schade achter, zoals verzwakking van de afweer, aantasting van hersencellen en schade aan hart en bloedvaten. Tel alle kleine beetjes ‘stress-schade’ na zware tijden bij elkaar op en het resultaat lijkt sprekend op veroudering.
Ouderen die een veelbewogen leven achter de rug hebben, kampen doorgaans met meer stressschade dan ouderen die het rustiger hebben gehad. In 1989 werd bij 1189 gezonde Amerikaanse zeventigers vastgesteld in welke mate hun lichaam specifiek door stress was aangetast. De hoeveelheid schade bleek in hoge mate samen te hangen met hart- en vaatziekten, fysieke en mentale achteruitgang en sterfte toen de groep zeven jaar later opnieuw werd doorgelicht. Anders gezegd: hoe meer sporen van stress zij vertoonden, hoe sneller zij aftakelden en stierven.
Stress versnelt zelfs de veroudering op DNA-niveau. Het leeuwendeel van je cellen deelt zich continu. Om de paar jaar ben je cellulair voor een groot deel vernieuwd. Het vermogen van menselijke cellen zich te blijven delen, is echter niet oneindig. In de jaren zestig ontdekte de Amerikaanse celbioloog Leonard Hayflick dat het voor bepaalde celtypes na veertig tot zestig delingen is afgelopen; daarna veroudert en sterft de cel. Het is onder meer deze beruchte Grens van Hayflick die als een muur in staat tussen de mens en zijn droom van het eeuwige leven.
Maar waarom kunnen onze cellen zich niet tot in het oneindige blijven delen? Bij iedere celdeling worden kopieën gemaakt van de chromosomen, de lange slierten erfelijk materiaal in de celkern. Dit proces verloopt niet perfect, omdat tijdens het kopiëren steeds het laatste stukje van het chromosoom wordt overgeslagen. Om te voorkomen dat er bij iedere celdeling een stukje erfelijke informatie verloren gaat, zit er aan de uiteinden van de chromosomen een soort slijtzone, een telomeer. Telomeren worden wel vergeleken met de plastic kapjes die schoenveters tegen afrafelen beschermen. Elke keer als een cel zich deelt, worden die kapjes ietsje korter. Tegen de tijd dat de telomeren voorbij een kritisch punt zijn afgesleten, stopt de celdeling en veroudert en sterft de cel. Dat verklaart dus de Grens van Hayflick.
Een deskundige kan aan de lengte van een telomeer zien hoe vaak een cel zich nog ongeveer kan delen. Met andere woorden, een telomeer geldt als een soort klok die de leeftijd van een cel aangeeft. De manier waarop je leeft beïnvloedt het tempo waarmee telomeren korter worden. Uit Brits onderzoek onder ruim duizend tweelingen blijkt dat zowel roken als overgewicht de telomeren in witte boedcellen sneller laat slijten. Afgaand op de telomeerlengte, zijn deze cellen van rokers gemiddeld 4,6 jaar en dikkerds gemiddeld negen jaar te oud voor hun leeftijd. Maar wat blijkt telomeren het snelst te laten slijten? Goed geraden: niet aflatende stress.
In 2004 werd de telomeerlengte in witte bloedcellen van 58 moeders vastgesteld. Van hen verzorgden 39 vrouwen een chronisch ziek kind, een van de meest stressvolle zaken die een mens kan overkomen. De moeders van de zieke kinderen hadden gemiddeld kortere telomeren dan de moeder van gezonde kinderen. Hoe langer de moeders voor een ziek kind hadden gezorgd, hoe korter de telomeren. De cellen van de moeders die het langst voor een ziek kind hadden gezorgd en daar het meest onder hadden geleden, waren gezien de telomeerlengte 9 tot 17 jaar ouder dan hun kalenderleeftijd.
Overwin stress en word jonger
De Canadese wetenschapper van Hongaarse afkomst Hans Selye legde in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw de fundamenten van de moderne stresswetenschap. Omdat het Selye opviel dat proefdieren onder langdurige stress sneller aftakelen en doodgaan, raakte hij al snel gefascineerd door het verband tussen stress en veroudering. Hij noemde stress een ‘soort snelheidsmeter van het leven’.
In 1979 – toen hij al in de zeventig was – startte hij samen met de wetenschapper Richard Earle een studie naar de invloed van stress op het verouderingsproces bij mensen. Daartoe bepaalden zij de ‘biologische leeftijd’ van 1868 vrijwilligers aan de hand van een reeks objectief meetbare zaken zoals bloeddruk, gewicht, vetpercentage, cholesterolgehalte, aantal T-cellen en immunoglobuline-Agehalte (belangrijke indicatoren voor de afweer). Daarnaast werden de proefpersonen psychologisch doorgelicht en werd hun persoonlijke levensgeschiedenis opgetekend. De meeste wetenschappers halen hun schouders op over het uiterlijk, maar Selye en Earle betrokken dit aspect wel in hun onderzoek.
Een panel schatte volgens een vast protocol van iedere proefpersoon de leeftijd aan de hand van een reeks uiterlijke kenmerken, zoals lengte en diepte van rimpels in het gezicht, aantal grijze haren, mate van kaalheid bij mannen en lichaamshouding.
Uit de enorme berg gegevens die aldus ontstond, destilleerden de onderzoekers de schokkende conclusie dat bijna een kwart van alle volwassenen in Noord-Amerika versneld veroudert als gevolg van stress. Vooral de leeftijd tussen veertig en vijftig bleek een kwetsbare periode. In die tien cruciale jaren worden vrouwen volgens de onderzoekers lichamelijk gemiddeld 18,6 jaar ouder (mannen ‘slechts’ 15,2 jaar).
Het werd nog boeiender. Selye en Earle wilden weten of het mogelijk is om stresskippen fysiek jonger te maken door hun stressbestendigheid te vergroten. Er werden ruim zeshonderd proefpersonen geselecteerd die lichamelijk minstens tien jaar ouder waren dan hun kalenderleeftijd. Deze proefpersonen kregen een intensieve begeleiding die zich richtte op het verbeteren van zelfinzicht, het aanleren van ontspanningstechnieken, het verbeteren van het voedingspatroon en het stimuleren van lichaamsbeweging. Het resultaat was verbluffend. De ‘biologische leeftijd’ van de deelnemers was na acht maanden met gemiddeld 8,2 jaar gedaald.
Objectief meetbare ‘biomarkers’ als cholesterolgehalte, immunoglobuline-A en vetpercentage waren aanzienlijk verbeterd. Volgens de onderzoekers waren de eerste effecten al binnen vier maanden merkbaar en werd bij sommigen een veel sterkere biologische verjonging dan acht jaar vastgesteld.
De deelnemers vóelden zich ook jonger. Vrijwel zonder uitzondering werd er gerept van minder slapeloosheid, meer energie en minder kwaaltjes. Doktersbezoek was met 53 procent gedaald en absentie op het werk wegens ziekte met 58 procent afgenomen. Het panel dat het uiterlijk beoordeelde, vond dat de proefpersonen er overtuigend jonger uitzagen. Ze hadden minder rimpels, een frissere huid en een jeugdiger lichaamshouding gekregen. Er was alleen geen enkel effect op de mate van kaalheid en het aantal grijze haren – die enige aspecten die volgens de onderzoekers volledig genetisch zijn bepaald.
De Body Age Study heeft volgens Richard Earle betrekkelijk weinig aandacht gekregen, omdat Hans Selye in 1982 overleed terwijl het onderzoek nog gaande was. ‘Selye was bang dat zijn werk postuum verkeerd zou worden geïnterpreteerd,’ zegt hij. ‘Daarom had hij in zijn testament laten opnemen dat er na zijn dood geen lopende onderzoeken onder zijn naam mochten worden gepubliceerd.’
Het door Selye en Earle opgerichte Canadian Institute of Stress (CIS) verzorgt echter tot op de dag van vandaag wereldwijd trainings-programma’s die op de Body Age Study zijn gebaseerd. De belangrijkste boodschap van het CIS is dat je het verouderingsproces kunt remmen en zelfs terugdraaien door beter met stress om te gaan. Volgens Earle, opgeklommen tot directeur van het CIS, is er echter niet één anti-stressmethode die op zichzelf afdoende werkt en bestaan er geen quick fixes. Pas als je stress op alle fronten bestrijdt en met volle overtuiging jezelf aanpakt, is succes gegarandeerd.
1. Leer stress te hanteren
Stress wordt vaak beschreven als een toestand waarin het evenwicht is verstoord tussen de eisen die aan ons worden gesteld en onze mogelijkheden daaraan te voldoen. Dit betekent per definitie dat stress subjectief is: niet de drukte bepaalt of je gestrest raakt, maar de wijze waarop je ermee omgaat. Vaak is het moeilijk om jezelf in dit opzicht te veranderen1. Het feit dat je een vrouw bent, betekent dat je stress anders hanteert dan een man. Over het algemeen bevat het bloed van vrouwen meer cortisol dan dat van mannen. Maar als het spannend wordt, is de reactie van vrouwen minder extreem. Het vooruitzicht in het openbaar te moeten spreken, jaagt bij mannen de cortisolspiegels anderhalf tot twee keer harder op dan bij vrouwen, volgens een Duitse studie. Fysieke stress als gevolg van sportieve inspanning, heeft daarentegen op mannen en vrouwen evenveel effect.
Uit MRI-scans van de hersenen blijkt bovendien dat vrouwen eerder met het limbische systeem – het emotionele deel – van hun hersenen reageren op stress, terwijl mannen reageren met het deel van de hersenschors, waarin de vechten of vluchten-reactie zetelt. Die emotionele reacties gaan bij vrouwen bovendien langer door dan de reacties van mannen. Onderzoekers denken dat stress daarom bij vrouwen uiteindelijk kan leiden tot depressie en angststoornissen, de psychische aandoeningen waarvan vrouwen tweemaal zo vaak last hebben als mannen.
Talloze onderzoeken – waaronder de Body Age Study – geven aan dat je met specifieke technieken als zelfhypnose, yoga, meditatie, autogene training en gedragstherapie je stressbestendigheid sterk kunt verbeteren. Op blz. 41-42, in het kader over yoga, schrijven we dat uit onderzoek is gebleken dat hatha yoga je weerbaarheid tegen stress verbetert en dat geroutineerde yogabeoefenaren tot vijf keer minder ontstekingsstoffen -zoals C-reactief proteine - in hun bloed hebben dan beginnelingen. Als je een onverbeterlijke stressjunk bent en je houdbaarheid wilt verlengen, is het de moeite waard om yoga te beoefenen. Ook van meditatie (transcendente meditatie en mindfullness) is aangetoond dat het duurzaam je stressparameters zoals bloeddruk en hartslag verbetert en je emotionele reacties op stress dempt. Boeiende informatie vind je ook op de website van het CIS: www.stresscanada.org.
2. Pak je rust
Van hard werken op zichzelf gaat niemand dood. Rust is de cruciale factor. ‘Met betrekking tot de gezondheid is het niet erg dat je moe wordt van je werk,’ zegt dr. Judith Sluiter, verbonden aan het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van de universiteit van Amsterdam. ‘Het gaat pas fout als je permanent moe blijft; dat is een belangrijke voorspellende factor voor ziekte. De meeste mensen werken vijf dagen per week, hebben dan twee dagen de tijd om bij te komen en het is de bedoeling dat ze dat een jaar of veertig volhouden. Zijn die twee dagen rust voldoende?’
Sluiter heeft diverse studies verricht op zoek naar een antwoord op die vraag. Tijdens een onderzoek met 59 willekeurige werknemers van zes Nederlandse bedrijven ontdekte zij dat stresshormonen lang niet altijd volledig genormaliseerd zijn na een vrij weekend. Onvolledig herstel van de hormonen werd het meest gevonden bij werk dat zowel mentaal als fysiek zwaar is. In dat geval duurde het minstens twee dagen en soms langer voordat bijvoorbeeld de cortisolspiegel weer genormaliseerd was.
Verder vond ze een duidelijk verband tussen zowel de hoeveelheid stresshormonen die werknemers tijdens een werkdag produceren, onvolledig herstel van de stresshormonen en behoefte aan rust. Een belangrijke boodschap uit de studies van Sluiter is dat de behoefte die je aan rust voelt een betrouwbare graadmeter is voor de staat van je stresshormonen. Kortom, als je moe bent, moet je rusten. Het lijkt voor de hand liggend, maar er zijn hele volksstammen die niet via deze open deur aan werkstress weten te ontsnappen.
3. Kom in beweging
Lichaamsbeweging wordt door vrijwel elke stresswetenschapper als het beste antigif tegen stressgerelateerde kwalen gezien. In de Body Age Study werden deelnemers gestimuleerd minimaal driemaal per week twintig tot dertig minuten in beweging te komen. Als wapen tegen stress is duurtraining effectiever dan krachttraining. Maar pas op, alleen sporten met mate is goed tegen stress. Zodra je overdrijft, door bijvoorbeeld marathons te gaan lopen of voor een triathlon in training te gaan, wordt sport juist een bron van stress (zie Leefegel 2).
Lichaamsbeweging met mate is om een aantal redenen ideaal tegen stress:
Het zorgt voor afleiding en ontspant je.
Schadelijke processen die met stress in verband staan, zoals buikvorming, insulineresistentie en verslechterende bloedvaten, worden het beste gekeerd met lichaamsbeweging.
Een stressreactie bereidt je voor op lichamelijke inspanning die meestal achterwege blijft – behalve als je gaat sporten. Daardoor neemt de spanning sneller af.
De productie van hormonen die door stress worden onderdrukt, zoals oestrogeen, groeihormoon en DHEA, worden door lichaamsbeweging gestimuleerd.
Een van de best bestudeerde stoffen in verband met stress is het zogenoemde brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Er zijn veel aanwijzingen dat BDNF het brein beschermt tegen slijtage door stress. Lichaamsbeweging is een van de beste trucs om het gehalte aan dit weldadige stofje te verhogen. Ratten die veel lichaamsbeweging krijgen, hebben meer BDNF in hun hersenen dan luie soortgenoten. Het BDNF-peil stijgt snel nadat de inspanning begint, wat suggereert dat je er niet langdurig voor hoeft te sporten.
4. Houd je cortisol op een gezond peil
Een van de belangrijkste – en in potentie gevaarlijkste – stresshormonen is cortisol. Zowel een tekort als een teveel aan dit hormoon kan een wrak van je maken. Als je langdurig onder stress hebt geleefd of de veertig bent gepasseerd, is het tijd om te controleren hoe het met de productie van dit hormoon staat. Alleen een bezoek aan een specialist kan uitsluitsel geven.
onvermogen je te concentreren
hartkloppingen
snel geïrriteerd en woedeaanvallen
je maakt veel fouten
droge mond
gevoelens van onrust
gespannen gevoel
koude, klamme handen
je schrikt snel
veel dagdromen
hoofdpijn
onrustige maag en darmen
indigestie
besluiteloosheid
piekeren
tics
trillende handen
je gaat plotseling meer roken en drinken
gevoelens van minderwaardigheid
je bent vaker ziek
je kunt slechter met mensen opschieten
slapeloosheid
vergeetachtigheid
hoge bloeddruk
Bron: Canadian Institute of Stress.
De hoeveelheid cortisol die je bijnieren produceren, wordt gestuurd door een ingewikkeld reguleringsmechanisme2. Als stress echter voortdurend aanhoudt, of wanneer er steeds nieuwe stressbronnen opdoemen, kan dit regelsysteem slechter gaan functioneren. Een mogelijk gevolg is dat de cortisolspiegel permanent te hoog blijft.
Van een overdosis cortisol word je gejaagd en kun je niet meer goed slapen. En dat leidt allemaal alleen maar tot nóg meer stress. Een permanent verhoogde cortisolspiegel in het bloed is misschien een fundamenteel onderdeel van het verouderingsproces. Ouderen reageren bijvoorbeeld met een grotere cortisolproductie op stress dan jongeren en bij hen duurt het ook langer voordat de cortisolspiegel weer naar een normaal niveau terugzakt. En veel ouderdomskwalen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartkwalen gaan gepaard met stress.
Het regelsysteem kan ook zodanig ontsporen dat er een onderproductie van cortisol volgt. Dit is vaak het geval bij mensen die aan posttraumatische stress lijden en is een van de kenmerken van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Volgens hormoonspecialist Thierry Hertoghe kampen mensen die een burn-out hebben ook met een nijpend tekort aan het stresshormoon. De arts Robert Trossèl meet in zijn Rotterdamse Preventief Medisch Centrum bij jeugdige stresspatiënten over het algemeen hoge en bij oudere stresspatiënten lage cortisolwaarden. ‘Het verschilt individueel enorm, maar het omslagpunt ligt vaak rondom de veertig,’ zegt hij.
Door de relatie met tal van chronische ziekten heeft cortisol een slechte reputatie verworven, maar dat is niet terecht. ‘Zonder cortisol ben je binnen 48 uur dood,’ zegt Thierry Hertoghe resoluut. Terwijl iedereen het over ‘stresshormoon’ heeft, noemt hij het nadrukkelijk een ‘anti-stresshormoon’. ‘Want cortisol veroorzaakt geen stress, maar helpt het lichaam stress te weerstaan. In de juiste hoeveelheden geeft het je energie, versterkt het de weerstand en maakt het je mentaal scherp. Een van de kenmerken van mensen met een lage cortisolproductie is dat ze niet goed bestand zijn tegen stress. Ze kunnen zich niet goed concentreren en zijn vaak een beetje versuft. Ze hebben ook last van vreetbuien, omdat ze ter compensatie van een lage bloedsuikerspiegel behoefte aan suiker hebben. Het verergeren van allergie, eczeem, astma en chronische ontstekingen is vaak een van de eerste tekenen van een tekort.’
Hertoghe schrijft veel van zijn patiënten ‘bio-identiek’ cortisol in ‘fysiologische’ hoeveelheden voor. Met andere woorden, hij geeft hen dezelfde stof in dezelfde hoeveelheden die gezonde bijnieren produceren. ‘Zelf slik ik al bijna dertig jaar lang dagelijks cortisol. Veel mensen in mijn familie krijgen als ze ouder worden een mager gezicht – een klassiek symptoom van een cortisolgebrek. Dat familietrekje is mij tot nu toe bespaard gebleven.’
De beste anti-stress-supplementen
Stress vreet antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen. Vitamine C is een belangrijke antioxidant en een stof met allround beschermende functies. Het geldt ook als de ultieme anti-stress-vitamine. Onder vitaminefreaks is het een bekend fenomeen dat je ontzettend veel vitamine C aankunt zonder darmkrampen te krijgen als je gestrest bent. Daarnaast is het cruciaal dat je goed eet in tijden van hoogspanning. Scheuren op de fast lane of life gaat beter op de beste brandstof. Volgens Robert Trossèl kunnen mensen zich vrijwel ongestraft als stressjunk gedragen als zij zichzelf goed verzorgen en goed blijven eten. ‘Suiker en cafeïne zijn stoffen die stresshormonen ongunstig beïnvloeden. Het eerste wat ik daarom altijd doe is zorgen dat patiënten minder snelle suikers consumeren en van koffie afkicken. Dat alleen al zorgt vaak dat een ontregelde cortisolproductie normaliseert.’
Koffie en suiker laten staan is echter niet genoeg. Voor de Body Age Study van start ging, kreeg een groep van 227 proefpersonen met een te hoge biologische leeftijd de opdracht dagelijks een speciaal ontworpen multivitaminepreparaat plus een standaard multimineralentablet te slikken. Dagelijks twee pillen innemen, dat was de enige ‘interventie’ tegen stress. Na acht maanden waren deze mensen volgens de normen van de onderzoekers lichamelijk gemiddeld 3,19 jaar jonger geworden. Vervolgens kreeg een deel van de 623 proefpersonen die aan de Body Age Study meededen naast het volledige anti-stress-programma ook de voedingssupplementen mee naar huis.
Te veel
toename lichaamsvet (vooral rondom de buik);
hoge bloeddruk
insulineresistentie
diabetes type 2
metabool syndroom
chronische vermoeidheid
verlaagd libido
geheugenstoornissen
stemmingswisselingen
alcoholisme
depressie
slapeloosheid
botontkalking
hart- en vaatziekten
Te weinig
hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)
verminderde afweer (vaak verkouden)
chronische vermoeidheid
toename allergieën
astma
eczeem
depressie
gevoelig voor ontstekingen
moeite met stress
verwarring
paniekaanvallen
alcoholisme
reumatoïde arthritis
burn-out
Aan het einde van de test bleek dat alle proefpersonen aanzienlijk waren verjongd, maar dat de mensen uit de supplementengroep gemiddeld 2,62 extra jaren konden aftikken. De onderzoekers concludeerden dat verbeterde voedingsgewoonten en goed stressmanagement pas optimaal tot hun recht komen met behulp van suppletie met vitaminen en mineralen.
Sommige artsen zetten een brede reeks voedingssupplementen in om stressgerelateerde kwalen te bestrijden. Naast het basispakket uit Leefregel 5 is er een aantal vitaminepillen en kruidenpreparaten beschikbaar, die specifiek tegen stress werken. Hier volgen de belangrijkste.
Ontspan met theanine
L-theanine is een aminozuur dat uit theebladeren wordt gewonnen. Het werkt op verschillende manieren tegen stress. In de eerste plaats stijgt na het innemen van theanine de productie van de neurotransmitter gamma-amino-boterzuur (GABA) in de hersenen. GABA kalmeert en verbetert de stemming.
Ook de productie van dopamine, een andere belangrijke stemmingsverbeterende neurotransmitter, gaat dankzij theanine omhoog. Veel kalmerende middelen zorgen voor een toename van thetagolven in de hersenen. Je brein produceert deze golven als je slaperig bent. Onder invloed van theanine gaan je hersenen juist meer alfagolven produceren. Dit patroon hoort bij een heldere, ontspannen toestand. Dat verklaart vermoedelijk waarom theanine je ontspant zonder dat je er sloom van wordt.
Theanine is als voedingssupplement verkrijgbaar. De stof is werkzaam in doseringen van 50 tot 200 mg.
Blijf scherp met tyrosine
Als je aan het stressen bent, neemt de productie van het hormoon noradrenaline in de hersenen toe. Daardoor word je alerter. Als de stress maar lang genoeg aanhoudt, raken de reserves van dit stimulerende hormoon echter uitgeput. Je alertheid verdampt. Bovendien krijg je te maken met de belangrijkste mentale effecten van aanhoudende stress: achteruitgang van het concentratievermogen, snellere maar minder nauwkeurige informatieverwerking en een verslechtering van het kortetermijngeheugen.
Noradrenaline wordt door je lichaam gemaakt van tyrosine, een aminozuur dat je via de voeding binnenkrijgt. In theorie moet een hogere inname van tyrosine een tekort aan noradrenaline in de hersenen voorkomen. Anders gezegd: wie bij stress extra tyrosine inneemt, blijft langer scherp. Dit blijkt inderdaad zo te werken.
Een van de boeiendste studies naar tyrosine en stress is hier in Nederland gedaan door dr. Jan Berend Deijen. Deijen is als psycholoog verbonden aan de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1996 kreeg hij toestemming om 21 cadetten van het Korps Commando Troepen als proefkonijn te gebruiken. Tijdens een twee weken durende gevechtscursus werden de cadetten fysiek en mentaal binnenstebuiten gekeerd. Slaapgebrek, rantsoenering van voedsel en het uitvoeren van ingewikkelde taken terwijl de mannen lichamelijk uitgeput waren, zorgden voor een gegarandeerd hoog stressniveau.
Deijen gaf tien cadetten dagelijks een drankje met 2 g tyrosine. De rest kreeg een vergelijkbaar drankje zonder tyrosine (placebo). Voor aanvang van de cursus testte Deijen alle cadetten door ze mentale taken achter de computer uit te laten voeren. Aan het einde van de cursus werden de cadetten opnieuw getest.
‘De verschillen tussen de tyrosinegroep en de placebogroep overtroffen mijn verwachtingen,’ zegt Deijen. ‘De mannen die tyrosine hadden geslikt, presteerden beter op taken die een beroep deden op hun geheugen en op de oog-handcoördinatie. Bovendien hadden de mannen uit de tyrosinegroep gemiddeld een lagere bloeddruk. Dat klopte, want van tyrosine is bekend dat het een normaliserende werking op de bloeddruk heeft.’
Ondanks de goed aangetoonde effecten van tyrosine heeft het aminozuur nooit de bekendheid als anti-stress supplement gekregen die het verdient. ‘Dat komt omdat tyrosine een natuurlijke stof is die iedereen mag maken,’ zegt Deijen. ‘Het is dus niet patenteerbaar en daarom hebben de grote bedrijven er geen belangstelling voor.’
Tyrosine is verkrijgbaar in vitaminewinkels. De aanbevolen dosering is 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht (dus 7 tot 10,5 g als je 70 kg weegt). De stof is een tot vier uur na inname actief. Als je een pittige vergadering voor de boeg hebt, een zenuwslopende toespraak moet houden of je partner iets moet bekennen: een uur vooraf met een glas water op de nuchtere maag (2 uur na een maaltijd) innemen.
Waarschuwing: omdat de veiligheid van tyrosine bij langdurig gebruik niet onderzocht is, raadt Deijen continu slikken af. ’Neem het alleen bij stressvolle situaties. En gebruik geen tyrosine als je MAO-remmers of antidepressiva slikt.’
Houd cortisol in toom met DHEA
Dehydroepiandrosteron (DHEA) is evenals cortisol een hormoon dat in de bijnieren wordt gemaakt. Bij stress stijgt de productie van beide hormonen, die elkaar vervolgens beïnvloeden. Zo beschermt DHEA je voor een overdosis cortisol, onder meer door de productie ervan te remmen. Volgens specialist Thierry Hertoghe is het belangrijk dat DHEA en cortisol in de juiste onderlinge verhouding door je systeem circuleren. ‘Maar het vermogen van de bijnieren om DHEA aan te maken, neemt vanaf je twintigste gestaag af, en die achteruitgang verloopt sneller als je vaak gestrest bent. De aanmaak van cortisol blijft meestal op peil of neemt juist toe. Daardoor verandert de verhouding tussen DHEA en cortisol vaak ten nadele van DHEA.’
DHEA wordt ook in de hersenen gemaakt, waardoor het gehalte daar vijf tot zes keer hoger is dan in de rest dan het lichaam. Waarschijnlijk beschermt DHEA het brein specifiek tegen stress. Extra DHEA slikken is volgens Hertoghe verstandig als je boven de 35 bent. De aanbevolen dosis is meestal 10 tot 15 mg per dag. Zie ook blz. 157-158 .
Vergroot je stressbestendigheid met ginseng
Ginseng is een ‘adaptogeen’, een stof die het lichaam helpt zich aan te passen bij stress. Ginsenosiden zijn de belangrijkste werkzame bestanddelen en pas op, die zitten niet in Siberische ginseng, maar alleen in een familie die panax ginseng, Koreaanse ginseng of Amerikaanse ginseng wordt genoemd.
Chinezen dichten sinds mensenheugenis levensverlengende, potentieverhogende en conditieverbeterende eigenschappen aan de wortel toe, vooral bij ouderen. Reden genoeg voor talloze wetenschappers om de wortel intensief te bestuderen. Hoewel de studieresultaten wisselend zijn, is een aantal nuttige effecten van ginseng toch wel aannemelijk gemaakt.
Zoals je nu weet, kan cortisol zowel je afweer verzwakken als je kansen op suikerziekte vergroten. Van panax ginseng is vrij hard aangetoond dat het de afweer versterkt en de bloedsuikerspiegel bij ouderdomsdiabetes kan verlagen. Vermoedelijk maakt ginseng je ook alerter en verbetert het de stemming, maar over die effecten wordt nog getwist. Volgens een Mexicaanse studie kan ginseng de algemene stressbestendigheid vergroten. Tijdens een studie onder 501 inwoners van Mexico Stad, rapporteerden de deelnemers duidelijke verbeteringen qua slaap, energie, seksleven en gevoelens van welzijn.
Doorgaans wordt tweemaal daags 100 mg panax ginseng van een gestandaardiseerd extract (5-7 procent ginsenosiden) aanbevolen. Volgens arts Johan Bolhuis is dit echter te weinig en wordt ginseng vaak te kortstondig gebruikt om een goed effect te kunnen bereiken. Hij adviseert zijn patiënten ten minste twee maanden 1000 tot 6000 mg ginseng per dag in te nemen. ‘Ginseng heeft nauwelijks bijwerkingen,’ zegt hij. ‘Wel adviseer ik het periodiek te gebruiken. Dus in tijden van stress mag je het nemen om fitter te zijn, meer aan te kunnen en sneller te herstellen. In het weekend of tijdens een weekje vakantie kun je er even mee stoppen. Dit vanuit de gedachte dat het niet goed is om altijd te worden opgepept.’
Red je geheugen met ginkgo biloba
Stress maakt je vergeetachtig en veroorzaakt concentratiestoornissen. Beide fenomenen kun je tegen gaan met ginkgo biloba. Ginkgo biloba wordt gewonnen uit bladeren van de ginkgoboom en geldt als het ultieme ‘breinkruid’ omdat het onder meer het verouderende geheugen lijkt te kunnen versterken. Wetenschappers van de universiteit van Limburg namen tien goede studies naar dit extract onder de loep en concludeerden dat ginkgo biloba geheugen, concentratie, energie en stemming kan verbeteren.
Een stressreactie kan worden ontketend door zowel positieve als negatieve gebeurtenissen. Stress wordt over het algemeen als negatief ervaren door omstandigheden die je niet in de hand hebt, maar stress is lekker zolang alles onder controle is. Parachutespringen zorgt voor positieve stress, waarbij de stresshormonen als een aangename partydrug door je bloed kolken. Dat gevoel verandert in negatieve stress als de parachute niet opengaat. Voor het lichaam maakt het niet uit; in beide gevallen produceert het uit alle macht stresshormonen.
Bij kortdurende stress zorgt cortisol er samen met een geactiveerd sympathisch zenuwstelsel voor dat er meer suiker en zuurstof naar de hersenen gaat en dat er meer van de opwekkende neurotransmitter dopamine beschikbaar komt. Als de stressreactie niet te lang duurt, geeft stress je zo een stoot energie en maakt het je scherp. Handig als je een deadline moet halen of met het zweet op de rug een zaal vol mensen toespreekt. Het is dus niet de bedoeling dat je elke vorm van stress probeert te vermijden. Psychologen weten al sinds jaar en dag dat je van te weinig stress ook behoorlijk overspannen kunt raken. Een beetje spanning en weerstand is onontbeerlijk om scherp te blijven. Pas als stresshormonen langdurig blijven pieken, worden ze schadelijk.
In een dubbelblind gecontroleerde studie met gezonde proefpersonen bleek het kortetermijngeheugen van gezonde vrijwilligers een uur na inname van ginkgo duidelijk verbeterd. Hoewel niet alle onderzoeken met het breinkruid gunstige resultaten laten zien, is het de moeite waard om het te proberen.
Een recente studie bij ruim honderd patiënten liet zien dat het mogelijk waardevol is bij angststoornissen (een mogelijk gevolg van aanhoudende stress bij vrouwen). De angstklachten van gingko-slikkers namen beduidend meer af dan bij de personen die een placebo kregen. Overigens werd het onderzoek gedaan met EGb 761, een extract van Gingko dat alleen op recept verkrijgbaar is.
Arts Johan Bolhuis is enthousiast over Ginkgo biloba: ‘Het is een goede antioxidant, die de doorbloeding bevordert, de stroperigheid van het bloed vermindert en mogelijk beschermt tegen Alzheimer. Bij hoge doseringen (240 – 320 mg) kan het helpen tegen angstklachten. Ook geef ik het voor een betere doorbloeding bij koude handen en voeten, een veel gehoorde vrouwenkwaal.’
Slik 120 mg per dag van een gestandaardiseerd extract (met 24 procent flavonoïden en 6 procent terpenen). Bij angststoornissen heeft men een dosis van 480 mg getest. Waarschuwing: niet innemen als je medicinale bloedverdunners gebruikt.
Verbeter je spijsvertering met enzymen
Als je onder druk staat, heb je extra voedingsstoffen nodig. Stress verstoort de spijsvertering echter, waardoor voeding slechter wordt verteerd. Onderzoekers van het Canadian Institute of Stress merkten dat sommige proefpersonen die onder ernstige stress gebukt gingen, de voorgeschreven vitaminepillen onverteerd uitpoepten.
Alle voeding die je in je mond stopt, moet in je maag en darmen worden afgebroken voor het lichaam er iets mee kan. Dat werk wordt gedaan door legers van enzymen als protease, amylase, trypsine, lipase en papaïne. Dergelijke enzymen zijn verkrijgbaar in capsules waarmee je de spijsvertering kunt ondersteunen. Onderzoekers van het Canadian Institute of Stress concluderen dat stresspatiënten beter op voedingssupplementen reageren als die worden gecombineerd met dergelijke capsules.
Blijf kalm met magnesium
Magnesium is een mineraal dat taken vervult in al je organen, vooral in het hart, de spieren en de nieren. Hoewel je het mineraal via veel voedingsmiddelen (vooral donkere bladgroente, fruit en noten) binnenkrijgt, kan langdurige stress je magnesiumbehoefte gemakkelijk groter maken dan wat je binnenkrijgt. ‘Stress verhoogt onmiddellijk zowel het verbruik als de uitscheiding van dit mineraal,’ zegt arts Johan Bolhuis. ‘Koffie en alcohol putten de magnesiumvoorraad ook versneld uit. Bekende symptomen van magnesiumtekort zijn gevoelens van onrust, geïrriteerdheid, spierkrampen, slapeloosheid en een zure zweetlucht. Door het innemen van extra magnesium kun je echter een relatief tekort aan een ander belangrijk mineraal creëren: kalk. Daarom raad ik altijd aan de mineralen gezamenlijk te slikken. Neem bijvoorbeeld 400 mg magnesium en 400 mg calcium met een glas water voor het slapengaan. Plus een supplement met de B-vitaminen, omdat vooral de hoeveelheid B6 in je lichaam bepaalt hoeveel magnesium in de cellen wordt opgenomen.’
Omdat je cellen voortdurend om magnesium vragen in perioden van stress, adviseren sommige therapeuten het mineraal gedurende de hele dag om de paar uur in kleine beetjes in te nemen. Vrouwen hebben volgens de ADH 250-350 mg per dag nodig, in tijden van stress kun je gerust 500 mg gebruiken. Meer over magnesium op blz. 114-116.
Noten
(1). Iedereen weet uit ervaring dat je de mensheid in twee kampen kunt verdelen: stresskippen en koele kikkers. Inmiddels is duidelijk dat mensen die slecht tegen stress kunnen, hormonaal anders reageren als ze onder druk staan dan kalmere typen. Wat veroorzaakt gegarandeerd stress? Mensen publiekelijk het risico op een afgang laten lopen. Dat is precies wat er gebeurt bij de Trier Sociale Stress Test (TSST), een standaard stresstest die aan de Duitse universiteit van Trier is ontwikkeld.
Bij deze test krijgen proefpersonen drie minuten de tijd om een toespraak naar eigen inzicht voor te bereiden; daarna moeten ze voor een publiek vijf minuten lang speechen en vervolgens ook nog voor datzelfde publiek een rekensom oplossen.
Halverwege de jaren negentig lieten Duitse onderzoekers een groep van twintig mannen vijf dagen lang elke dag de TSST doen. Elke dag werd het cortisol in hun speeksel gemeten. Zoals te verwachten was, raakten de meeste mannen snel aan de uitdaging gewend. Al op de tweede dag stapten zij redelijk ontspannen het podium op en steeg hun cortisolspiegel nauwelijks meer.
Zeven mannen bleven echter last van plankenkoorts houden en kampten op de vijfde dag nog steeds met een verhoogde cortisolspiegel. Om in termen van stresswetenschap te spreken: deze mannen slaagden er niet in zich aan te passen aan een toestand die niet langer nieuw was.
Waarom is de een beter tegen stress bestand dan de ander? Opvoeding, sociale klasse en jeugdtrauma’s hebben een duidelijke invloed op de manier waarop je met stress omgaat en kunnen zelfs je lichamelijke stressreactie blijvend veranderen. ‘Maar inmiddels is duidelijk dat stressgevoeligheid ook in hoge mate in je natuur zit, dat wil zeggen erfelijk bepaald is,’ zegt dr. Roel de Rijk, docent aan de universiteit van Leiden. Hij wijst op een studie uit 2004. Daarmee toonden Duitse en Nederlandse onderzoekers aan dat kleine verschillen op een specifiek gen voor aanzienlijke verschillen in de cortisolproductie zorgen bij mensen die de TSST doen. ‘Of mensen met een hoge of lage cortisolrespons beter of slechter met de stressor kunnen omgaan, is een andere vraag. En of deze geringe genetische verschillen een rol spelen in ziekteprocessen is nog onderwerp van onderzoek. Volgens een klein aantal recente studies lijkt het zo te zijn dat die verschillen inderdaad vaker voorkomen bij mensen die lijden aan auto-immuniteit, overgewicht of psychiatrische aandoeningen.’
(2). De cortisolproductie is het resultaat van een kettingreactie die begint in het brein. Daar bevindt zich een gebiedje, de hypothalamus, dat corticotropin releasing hormone (CRH) begint af te scheiden zodra er sprake is van stress. Dat CRH belandt bij een naastgelegen klier, de hypofyse. In reactie op CRH scheidt de hypofyse adrenocorticotroof hormoon (ACTH) uit in de bloedbaan. Als ACTH de bijnieren bereikt, beginnen die cortisol uit te scheiden. De cortisolproductie begint bij de hypothalamus, maar eindigt daar ook. Want zodra de hypothalamus een verhoging van cortisol in het bloed bespeurt, slaat het als een soort thermostaat af. Minder CRH betekent minder ACTH betekent minder cortisol. Ingewikkeld inderdaad, maar het komt op iets heel eenvoudigs neer: cortisol houdt zichzelf via een terugkoppelingssysteem in toom.