El Grup d’Estudi sobre Feminisme i Noviolència va començar a reunir-se el 1976 després que moltes de les seves membres assistíssim a una trobada internacional dedicada a les Dones en el Moviment Noviolent, celebrada a Les Circauds, a França. Vivim a diferents ciutats i ens hem estat reunint regularment durant sis anys[001].

El grup es va proposar examinar les vinculacions entre feminisme i noviolència. Vam començar per buscar què s’havia escrit al respecte… i vam trobar molt poca cosa. Aleshores vam decidir que hauríem d’escriure algun material propi i aquest material es va publicar el 1978, com a número d’estiu de Shrew, la revista del Moviment d’Alliberament de les Dones, amb el títol «Ni víctima, ni assassina». Vam abordar aspectes concrets als quals ens semblava que el Moviment d’Alliberament de les Dones (Women’s Liberation Movement), no havia dedicat prou atenció en tractar el tema de la violència i la noviolència. Després vam organitzar tallers dedicats a aquestes qüestions. El 1980 vam acollir la celebració a Laurieston Hall, a Escòcia, d’un congrés internacional sobre Dones i Militarisme, patrocinat per la Internacional de Resistents a la Guerra.

Considerem que les nostres teories són fruit de l’experiència pràctica i, per aquest motiu, actuem com a grup de suport per a cada una de les membres que participen de manera activa en els assumptes locals o nacionals, però que sovint es troben aïllades a causa de l’escassa comprensió de les idees que exposem en aquest opuscle. A més de formar part del Moviment d’Alliberament de les Dones i de grups pacifistes i antinuclears locals, també incorporem dones que participen en la Campanya pel Desarmament Nuclear (CND), Dones contra l’Amenaça Nuclear (Women Oppose Nuclear Threat, WONT), en la Campanya contra el Comerç d’Armes (CAAT), en la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG-WRI), en el Partit Laborista, en sindicats i en cooperatives d’habitatge. Les nostres feines remunerades inclouen el CAAT, tasques de promoció i publicitat, una llibreria alternativa, periodisme, una cooperativa d’habitatges i el grup de teatre a les escoles: Theatre in Education; algunes no tenim cap ocupació remunerada.

Aquest opuscle és el resultat d’un esforç col·lectiu: cada apartat va ser escrit per una de nosaltres i tot el grup el va revisar després. Pel fet d’haver intentat reflectir les conviccions del grup d’aquesta manera, algunes de nosaltres de manera individual no compartim totes les idees que s’hi reflecteixen. A més, en la mesura que continuem analitzant els arguments i que noves experiències ens indueixen a reconsiderar les nostres idees, l’opuscle conté inevitablement algunes contradiccions. Atès que en els darrers quatre anys s’han escrit altres textos sobre feminisme i noviolència i altres reflexions afins, hem intentat ressenyar aquestes fonts en la bibliografia que figura al final de l’opuscle; allà trobareu totes les referències bibliogràfiques citades en el text.

GAIL CHESTER, DIANA SHELLEY, LESLEY MERRYFINCH, JO SOMERSET, JILL SUTCLIFFE, SHERYL CORONA, JENNY JACOBS I GAY JONES