10
Bezint eer ge bemint: afkicken, puinruimen en wederopbouw
Het kind
Er leefde een kind in mij dat ik steeds aan een ander uitbesteedde. In feite droeg ik het niet, maar stond het iedere keer weer af, in de veronderstelling dat een ander zorg voor haar zou dragen, zoals je dat als kind van een moeder ook verwachten mag.
Het kind wist zich niet altijd veilig, werd diep geraakt, gekwetst, verbijsterd en verward alweer alleen gelaten. ’t Was op zo’ n dag dat ik mijn kind opnieuw weer zag.
Ik heb veel moeten verduren, omwille van het kind – ’t moest onderdak – deed ik mezelf te kort. Ik stelde weinig eisen, verlegde steeds mijn grenzen, principes voortdurend opgeschort.
Nu wordt het tijd dat het kind bij mij komt wonen, ik ken haar, ’ is mijn eigen bloed. Het huis is klaar, mijn ego sterker, kom maar, kom maar… Ik neem je in mijn armen, kom maar, het is goed.
Ik draag een kind in mij, het is een wonder. Ze is zo blij bij mij te zijn, voortaan tellen wij beiden. Niet langer meer verscheurd maar heel geworden, draag ik het kind, draag ik het kind. Draag ik het kind in mij en niemand, niemand kan ons scheiden.57
De vrouw die een relatie aangaat met een foute man, past niet alleen slecht op haar echte kind, maar ook op het beschadigde kind in zichzelf. Het beschadigde en verwaarloosde kind in haar zoekt naar een vervangende moeder dan wel vader in de hoop dat al haar onvervulde wensen en verlangens alsnog in vervulling zullen gaan. Ze denkt die vader of moeder gevonden te hebben in de persoon van de foute man, op hem projecteert ze haar verlangen, hij is het beloofde land en ze houdt wanhopig vast aan het idee dat het nog goed zal komen – tot de waarheid niet meer te ontkennen valt en ze wel moet stoppen. Omwille van haar gezondheid, omwille van haar leven, omwille van haar kinderen.
Op het moment dat ze probeert te stoppen met de relatie blijkt hoe ernstig verslaafd ze is. Rationeel weet ze wel dat ze niet terug moet gaan, maar emotioneel lukt het haar niet om bij dat standpunt te blijven. Ze verlangt naar die spaarzame goede momenten die ze samen hadden, en soms wil ze wel op haar knieën terug kruipen. Ze moet zich aan de stoel vasthouden om niet de deur uit te lopen, ze staart avonden lang naar de telefoon, zich afvragend of ze hem zal bellen. Door haar enorme verlangen verdwijnen nare herinneringen naar de achtergrond en belt ze hem toch.
Wat is dat toch dat ze zo slecht afstand kan doen van deze foute man? Het is het kind in haar dat niet verdraagt verlaten te worden. Het verwaarloosde kind in haar, dat eigenlijk vecht voor de liefde en erkenning van vader dan wel moeder. Datzelfde kind ondermijnt haar beslissing om met deze relatie te stoppen. Als volwassen vrouw weet ze wel dat ze niet meer terug moet gaan, maar er is een andere kracht in haar, een andere stem. Herkent ze het kind in zichzelf? Meestal niet, maar ze herkent wel de tegenstrijdige gevoelens: ‘Ik weet dat het niet goed is, maar ik verlang zo enorm naar hem.’ Het is het verlangen van het kind dat intens hoopt alsnog te krijgen wat het nooit gehad heeft, en de foute man lijkt de enige te zijn die het haar kan geven. Ze wil geen ander, ze wil hém omdat hij dat kind in haar lijkt te kennen. Hij weet diep vanbinnen wat zij nodig heeft, hij draagt namelijk zelf ook een beschadigd kind in zich. Heeft hij geen beschermingsfantasieën en wil hij niet dolgraag voor haar zorgen? Zeker wel, maar hij weet niet goed hoe. Ziet zij ook niet dat kleine jongetje in hem dat ze wil koesteren? Zij weet iets beter hoe, maar komt daarbij zelf pijnlijk tekort. Beiden herkennen ze bij de ander onbewust de pijn die ze bij zichzelf niet durven te voelen, beiden willen ze de wond van de ander genezen zonder de eigen pijn te kennen en te voelen. Zo besteden ze het eigen beschadigde kind uit aan de ander. Ze gaan als het ware op elkaars kinderen passen terwijl ze naar hun eigen kind niet meer omkijken.
Nu lag ze als een kind tussen zijn benen. Henri goot whisky in zijn mond en liet hem een ogenblik onder zijn tong staan en bijten. Haar warme adem gleed over zijn dij. Haar haren lagen uitgewaaierd over zijn buik. Hij herinnerde zich hoe hij op haar arm in slaap was gevallen, die avond van de oesters, en de rust die hij toen had gevoeld. Een zelfde rust daalde nu op hem neer, terwijl ze tussen zijn benen lag, haar haar warm op zijn buik. Ze was zijn kind. Hij voelde zich haar beschermer en, naarmate zijn gedachten vervaagden, steeds meer een boom, een steeds grotere en machtiger boom, aan de voet waarvan zij in een hol tussen de wortels lag.58
Een foute man is geen goede oppas voor een kind, voor het kind dat besloten ligt in de vrouw die op hem valt. De foute man Henri in de roman van Oek de Jong liet zijn vriendin Lin verkrachten door een collega. Hij ging vreemd, hij zoop, hij sloeg haar en toch had hij vaderlijke gevoelens voor haar. Hij was onweerstaanbaar voor Lin en al in de eerste pagina’s van het boek wordt duidelijk waarom: Lin groeide op met een sadistische vader waardoor ‘vaderlijk’ en ‘sadistisch’ aan elkaar gekoppeld werden en ze later een partner uitzocht die beide aspecten in zich had.
Een foute man is onveilig, onbetrouwbaar en onberekenbaar. ‘Hij gaat met mij precies zo om als met zijn kat,’ zei een cliënte. ‘Wanneer de kat bij hem op schoot kruipt, aait hij haar een paar minuten heel lief en aandachtig en dan ineens heeft hij er genoeg van. De kat wordt met geweld weer van zijn schoot geslagen. ‘Sodemieter nu maar weer op,’ zegt hij dan tegen het beestje.’
Is de vrouw wel een goede substituut-‘moeder’ voor het kind in hem? Vrouwen kunnen in het algemeen beter moederen dan mannen, maar deze vrouw is ook niet geschikt om op zijn innerlijke kind te passen. Ze is meestal grenzeloos, niet assertief, instabiel en inconsequent. Ook dat is voor ‘zijn kind’ veel te bedreigend en bovendien is dat innerlijke beschadigde kind niet zomaar een jongetje, maar een heel moeilijk jongetje. Daarvoor is een gewone ‘oppascentrale’ niet voldoende, het moet minstens naar een medisch kleuterdagverblijf met professionele oppassers.
Omdat beide partners elkaar niet kunnen geven wat ze nodig hebben, worden ze beiden opnieuw beschadigd. Vrouwen die bij een foute man blijven zeggen wel eens: ‘Ik leer er wel veel van, ik ben al veel harder geworden.’ Maar waarom leren fietsen bij windkracht tien? Waarom leren zwemmen in een oceaan? Waarom leren liefhebben in een relatie met een foute man? Oude wonden genezen slechts in liefde, niet als ze steeds opengekrabd worden.
Waarom passen deze mensen niet op hun eigen innerlijke kind? Omdat ze daar nog niet sterk genoeg voor zijn en het bovendien te veel pijn zou doen. Beiden kunnen en durven de wond in zichzelf niet te voelen. Ze willen hun ouders niet beschuldigen, ze willen vasthouden aan de mythe van een fijne jeugd. Ze willen zichzelf van hun innerlijke pijn afleiden door een zorg- en oppasproject voor de ander te starten.
Natuurlijk zijn er ook mensen die de pijn van vroeger wel kennen en voelen, maar wanneer ze een relatie aangaan lijken ze er automatisch en onbewust vanuit te gaan dat ze nu niet meer voor zichzelf hoeven zorgen, dat die ander de pijn zal wegnemen. In plaats van zelf de wond goed te verbinden en te verzorgen moet de ander de pleister plakken of, erger nog, de pleister zijn.
Wanneer de foute man en de problematische vrouw afscheid moeten nemen, komen ze eindelijk en pijnlijk bij zichzelf uit. Behalve de pijn van dit afscheid voelen ze ook de pijn van vroeger: ‘Mijn vader zag me nooit staan en deze man vecht ook niet voor me… hij laat me zomaar gaan.’ De oorspronkelijke pijn die toegedekt werd door een verslaving aan een verkeerde partner, kan bij het afscheid in alle hevigheid losbarsten. Ook dat nog, denkt de vrouw, alsof ze al niet genoeg verdriet heeft. Ze treurt om haar verloren jeugd, om haar verloren liefde en haar verloren leven. De verslaving aan de foute man heeft alle fundamenten onder haar bestaan weggeslagen. Nu moet er eerst puingeruimd worden voor de wederopbouw kan beginnen. In deze moeilijke periode kan de gedachte dat loslaten nieuwe kansen betekent haar wellicht troost bieden. Kansen op groei en ontwikkeling en liefde. Scheiden kan een daad van liefde zijn, liefde voor jezelf en voor die ander. Wanneer je om wat voor reden dan ook het slechtste in elkaar naar boven haalt in plaats van het beste, dan moet je elkaar loslaten. Elkaar niet langer beschadigen, elkaar niet langer in de tang en bij de strot houden. Scheiden kan ook een enorme opluchting zijn.
Afkicken en terugval
Er valt in het algemeen veel puin te ruimen na een langdurige relatie met een foute man. Soms lijdt de vrouw aan depressies en angsten, zijn verslavingen ontstaan en veel schulden. Ze raakt vaak verwikkeld in rechtszaken en slopende en ingewikkelde procedures. Het contact met de kinderen is verslechterd of verbroken of de kinderen hebben zelf klachten en zijn ontspoord. Vrienden en familie zijn niet meer in beeld. Soms heeft ze geen werk, geen huis, geen inkomen… waar moet ze beginnen? Bij zichzelf, bij het fundament, maar dat is na jaren van investeren in een fout ontwikkelingsproject nog brozer geworden dan het al was. Is het verwonderlijk dat sommige vrouwen de stap nooit zetten? Wanneer een vrouw definitief wil en kan stoppen met de foute man kost dat veel moeite en heel veel doorzettingsvermogen en ze zal de steun van haar omgeving daarbij hard nodig hebben. Vriendinnen zijn van levensbelang om deze fase door te komen, vriendinnen die begrijpen wat zij doormaakt en die niet oordelen maar steunen!
Puinruimen is zwaar en juist nu verlangt ze naar een reisgenoot, op die momenten verlangt ze weer naar hem, naar het goede wat er ook was en moet ze zich bedwingen geen contact met hem te zoeken. Ze moet haar partnerkeuzeprobleem als een verslaving erkennen en het als zodanig aanpakken, dan lukt het beter om afstand te houden. Net als bij iedere andere vorm van verslaving begint het herstel bij het erkennen van het probleem.
Natuurlijk krijgt ze afkickverschijnselen, daar moet ze niet van schrikken en ze moet ze vooral niet verwarren met ‘houden van’: wanneer ik zo naar hem verlang moet het toch wel echte liefde zijn? Onzin, elke verslaafde verlangt naar het middel waarvan hij moet afkicken! In dat verlangen huilt dat innerlijke kind dat naar hem toe trekt, getroost wil worden, de drang heeft zijn geschiedenis te herhalen, maar moeder weet inmiddels dat het niet wijs is en moeder is de baas! Ze moet het kind streng toespreken zodat het ophoudt met zeuren en het daarna troosten: ‘We gaan niet naar hem toe! Je kunt hoog of laag springen, het gebeurt niet! We hebben genoeg meegemaakt! Alles zal weer van voren af aan beginnen wanneer we nu toegeven! Kom maar… we maken het vanavond samen gezellig. Daarvoor hebben we hem niet nodig. Ik doe je eerst lekker in bad en daarna ga ik een viergangenmenu koken en we kijken de hele avond televisie. Er komt een zielige film, ik jank vast mijn ogen uit mijn kop, maar ik blijf thuis.’ En ze doet er wijs aan de alcohol te laten staan, want na een fles wijn is het verlangen des te sterker en de wijze moeder niet meer wijs maar zat. Vervolgens wordt dat innerlijke kind in haar weer wakker en belt ze hem op. ‘Ik mis je zo, zal ik naar je toekomen?’ Natuurlijk wil hij dat, maar morgen heeft ze spijt. Dan slaat de morning-after-kater toe. Helaas, dan is ze weer terug bij af en moet ze weer van voren af aan beginnen.
Chantal (35)
Toen ik definitief probeerde te stoppen met Paul ging ik door een hel. Overdag ging het wel, dan heb je afleiding, maar de avonden… vreselijk… niet om door te komen! Ik kreeg altijd medelijden met mezelf. ‘Hier zit ik dan,’ dacht ik, ‘helemaal alleen.’ Ik deed erg mijn best om het gezellig te maken, maar het was niet gezellig… wat is er nu gezellig aan alleen zijn, leg mij dat eens uit! Om tien uur ’s avonds had ik altijd al een fles wijn leeggedronken en dan was er geen land meer met me te bezeilen. Dan belde ik hem op en zei ik de gekste dingen. Natuurlijk kwam hij dan en bleef hij slapen. Alles beter dan alleen zijn, dacht ik dan. Binnenkort ga ik een nieuwe poging wagen om van hem af te komen en ik heb me voorgenomen om nu heel vroeg naar bed te gaan, misschien helpt dat. Ik moet beslist niet drinken de eerste tijd, anders lukt het niet.
Bij afkicken hoort terugval. Misschien beslist de vrouw wel tien keer om met de relatie te stoppen en komt ze elke keer weer op haar beslissing terug. Soms helpt het wanneer er een andere vrouw in het spel is, hij iets met een andere vrouw begint, maar vaak verdraagt ze dat juist ook niet en zet ze alles op alles om hem terug te krijgen. Soms komt zij een andere, al dan niet foute man tegen die haar helpt los te komen van haar foute ex, maar veel gezonde mannen haken af wanneer ze merken dat hun vriendin nog met heel haar ziel verbonden is aan die rotzak die haar niets te bieden had en waar ze toch maar steeds niet over uitgepraat raakt.
Veel vrouwen proberen via de weg van de geleidelijkheid van hun foute man af te komen, maar wanneer ze echt afscheid willen nemen doen ze er goed aan voor een ‘cold turkey’ te kiezen. Ernstig alcoholverslaafden moeten nooit meer een druppel drank nemen, anders gaan ze zo weer voor de bijl. Zo is het met de relatieverslaafde vrouw ook: ze moet zo ver mogelijk bij haar foute ex uit de buurt blijven. Natuurlijk zijn er vrouwen die via de weg van de geleidelijkheid op den duur wel van hun foute man afkomen, maar wat een tijdverspilling en wat een gedoe! Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, ook in de liefde.
De foute man maakt het haar ook niet altijd gemakkelijk. Hij blijft voor haar voeten lopen. Stalken, dreigen met zelfmoord, nachtelijke smeekbeden, mooie beloftes – blijf dan maar eens volharden in je beslissing wanneer je zelf ook nog twijfelt.
Wanneer de man afstand houdt kan het de vrouw helpen dat ook te doen, maar wanneer zij zijn koele houding te veel als een afwijzing ervaart gaat ze toch weer aan hem trekken. Voor de vrouw is afscheid nemen het makkelijkst wanneer zij zelf het tijdstip kan bepalen en de manier waarop. Wanneer hij de relatie wil beëindigen voelt ze zich dikwijls zo afgewezen dat ze alleen al om die reden de relatie weer wil herstellen. Vond zij het zelf dan nog wel de moeite waard? Dat vraagt ze zich niet meer af. Eerst moet hij terugkomen en haar terug willen, dan pas kan ze zich weer afvragen op zij hem nog wel wil.
De eerste ‘droge’ en manloze periode gaat meestal nog wel. Ze is nog vol van goede voornemens, vol van woede en verontwaardiging en dat houdt haar wel een tijdje bij hem uit de buurt. Maar o wee wanneer ze begint te relativeren: was het allemaal wel zo erg, heeft zij het niet allemaal zelf veroorzaakt, heeft ze het niet helemaal fout gezien, zij is ook verre van volmaakt, misschien heeft zij zich vanwege haar traumatische verleden wel helemaal misdragen en is zij wel een foute vrouw, wanneer zij nu haar verleden verwerkt en in therapie gaat, dan is er misschien nog hoop voor hen beiden! Vooral wanneer er iets ergs gebeurt in haar leven wil ze naar hem toe. Bij brand of inbraak zal ze hem als eerste bellen. Ze fantaseert dat hij op zijn sterfbed naar haar zal vragen, ze weet zeker dat wanneer er oorlog uit zou breken ze met hem zou onderduiken, en alles zou dan vergeten en vergeven zijn. Ze vergeet dat ze al die tijd al in een privé-oorlog leefde. Het verlangen naar zijn liefde en aandacht uit zich vaak in een seksueel verlangen. Ze wil met hem naar bed, meer dan ooit. Het ontbreken van seks is voor de relatieverslaafde vrouw meestal een extra beproeving. In de seks vond ze nog iets van de troost, ontspanning, bevestiging en aandacht die ze anders moest ontberen. Ze moet zich nu behelpen met ‘soloseks’ maar vindt daarin niet de bevrediging die ze zoekt.
De neiging om de relatie te herstellen zal nog lange tijd blijven bestaan, houd daar rekening mee en zorg dat je niet toegeeft aan de verleiding. Bel iedereen op, maar hem niet! Vraag aan iedereen waarom je vooral niet naar hem terug moet gaan wanneer je het even niet meer weet, maar onderneem geen impulsieve acties. Kruip desnoods in bed wanneer het verlangen te sterk wordt, wacht tot het weer overgaat en wees trots dat je het volgehouden hebt, op den duur zul je sterker worden!
Zoek afleiding en richt je aandacht bijvoorbeeld op je kinderen, zij zullen dat hard nodig hebben na alles wat er is gebeurd. Afleiding in nieuwe activiteiten is ook altijd goed. Vluchten in werk is prima, alles is beter dan terug vluchten naar hem. Neem die nieuwe baan, kies een nieuwe hobby, maar neem geen nieuwe man, nu even niet!
Veel gedoe bij het afscheid kan een vrouw helpen om emotioneel los te komen. Nu hij weet dat hij niets meer te verliezen heeft en gekrenkt is door haar beslissing om bij hem weg te gaan, komt zijn ware aard soms nog duidelijker naar voren en is hij nog minder voor rede vatbaar. Een beroerd huwelijk leidt meestal ook tot een beroerde echtscheiding en een lange nasleep. Het is soms onvermijdelijk. Zijn opstelling kan voor haar de bevestiging zijn dat hij inderdaad fout is en dat sterkt haar in haar overtuiging dat ze door moet zetten, maar het kan ook haar woede aanwakkeren waardoor ze zich laat verleiden tot een nieuwe machtsstrijd. Advocaten kunnen veel geld verdienen aan deze echtparen.
De verwerking
Wanneer de eerste perikelen achter de rug zijn en de rust weer een beetje is weergekeerd zal de vrouw langzamerhand aan de verwerking van de relatie kunnen beginnen.
De verwerking van een slecht huwelijk zal veel tijd in beslag nemen en duurt langer dan de verwerking van een scheiding waarbij geen sprake was van een rampzalig slechte relatie. Hoe de verwerking zal verlopen zal natuurlijk erg afhangen van de duur van de relatie en wat er allemaal gebeurd is. Hoeveel is er gehoopt, geïnvesteerd, beloofd, geloofd? Wie vecht en hoopt rouwt niet. Nu er geen hoop meer is, voelt ze de pijn in volle omvang wanneer ze tenminste niet vlucht in een nieuwe relatie. Is er veel geweld geweest of andere terreur en nare dingen, dan kunnen er psychische klachten zijn ontstaan. Depressies, angst en paniekklachten, nare dromen, herbelevingen en herinneringen, schrikachtigheid, het kan er allemaal bij horen en het maakt het verwerken, het loskomen van het oude en het opbouwen van een nieuw leven nog zwaarder.
De behoefte om te praten over wat er allemaal is voorgevallen kan enorm sterk zijn, evenals de behoefte aan erkenning. Ze zoekt de erkenning bij anderen, maar vaak ook nog bij hém en dat is nu juist een valkuil, want zo stelt ze zich weer afhankelijk op. Ze wil dat hij zijn fouten inziet en haar met terugwerkende kracht gelijk geeft. Ze kan zich er niet bij neerleggen dat hij zijn aandeel niet ziet, dat hij zaken blijft verdraaien. Ze schrijft hem voortdurend brieven, stuurt hem mails die hij niet beantwoordt. Allerlei verhalen malen haar voortdurend door het hoofd, hele redevoeringen houdt ze in zichzelf. Nu ziet ze in toenemende mate pas goed wat ze allemaal te verduren heeft gehad en dat is bijna onverdraaglijk voor haar: de vernederingen, de onrechtvaardigheid, haar grote investering die tot niets heeft geleid en het minimale wat hij heeft gedaan om de situatie te verbeteren.
Jarenlange onderdrukte woede kan de kop opsteken. Ze kan het gevoel hebben gek te worden van woede, ze weet zich geen raad met die woede, soms wordt ze er zelf bang van. Ze zou hem kunnen vermoorden, ze is bang zich niet in de hand te hebben. Ze heeft behoefte aan wraak en genoegdoening. Waarmee kan ze hem raken? Zal ze zijn nieuwe vriendin bellen, zal ze zijn werk bellen, hoe kan ze hem treffen? Ze wil hem tot op het bot raken, zoals hij haar ook tot op het bot geraakt heeft! Ze vertelt aan iedereen die het maar wil horen wat voor een enorme klootzak hij is, het liefst zette ze het in de krant, ze kan er niet genoeg van krijgen…
Anderen, die keer op keer haar verhalen moeten aanhoren, vragen zich stiekem af wat haar aandeel is geweest, is zij dan alleen maar slachtoffer? Ze kan deze kritische noot nu niet verdragen, ze kan nu niet naar haar eigen aandeel kijken. Ze wil bevestiging dat het allemaal aan hem heeft gelegen, dat zij door hem schandalig is behandeld en ondertussen… mist ze hem ook nog steeds en moet ze nog steeds die neiging onderdrukken om contact op te nemen. En wanneer ze inderdaad contact opneemt snapt niemand er meer wat van. Gisteren wou ze hem nog aan de hoogste boom hangen en vandaag ligt ze weer met hem in bed. Het is het gedrag van een verslaafde. ’s Morgens beweert hij nooit meer een druppel te drinken en ’s avonds zit hij in de kroeg, het vlees is soms zo zwak…
Hoe moeilijk moet het voor deze vrouw zijn om los te komen van haar man die ze nog wekelijks moet zien omdat ze samen kinderen hebben? Hoe moeilijk is het om haar woede niet op de kinderen over te dragen? Het zal het uiterste aan wijsheid van haar vergen om de kinderen niet op te schepen met frustraties, een zware opgave die helaas vaak mislukt.
De grote valkuil in deze fase is dat de vrouw alleen maar bezig blijft met wat hij gedaan en vooral ook niet gedaan heeft. In feite is iedere gedachte aan hem er nog een te veel. Ze kan beter haar energie op zichzelf richten en zich afvragen waarom zij in die situatie verzeild is geraakt. Julia Onken beschrijft het als volgt: ‘Je eigen psyche onderzoeken en jezelf veranderen is moeilijker dan op je partner vitten. Op weg naar je eigen thuis is de allerzwaarste reis.’60
Waarom heeft zij zichzelf niet beter beschermd? Waarom heeft zij toegestaan dat al haar grenzen werden overschreden? Waarom is zij van haar principes afgeweken? Waarom is ze op hem gevallen? Waarom is ze bij hem gebleven? Hoe zit dat met dat kind in haar, dat zoveel tekort is gekomen? Wat heeft ze allemaal aan hem uitbesteed, op hem geprojecteerd? Datgene wat je uitbesteedt aan en projecteert op een ander ervaar je niet als een deel van je eigen persoonlijkheid, waardoor je er geen grip op hebt. Wanneer je gaat zien wat je allemaal op de ander projecteert, kun je veel over jezelf leren en completer worden en dat komt de innerlijke rust en vrede ten goede, met als gevolg dat volgende relaties ook harmonieuzer verlopen.
Het enige voordeel van de keuze voor een foute man is dus dat de vrouw haar eigen beschadigde kind kan leren kennen. Wat heeft zij allemaal meegemaakt, wat is haar bagage? Ze kan haar eigen oude wonden helen – voorzover dat mogelijk is – maar vooral ook leren kennen, en dat is van levensbelang om zichzelf te beschermen. Heb je je arm gebroken, dan probeer je zoveel mogelijk te verhinderen dat iemand ertegenaan stoot. Vrouwen wier hart vroeger is gebroken en die de pijn daarvan niet voelen, beschermen later in de liefde hun hart te weinig. Elke voorbijganger in de liefde kan haar hart opnieuw verwonden. Ze zoekt een rots in de branding om op uit te rusten, maar ze knalt er iedere keer in volle vaart tegenaan. Wanneer zij haar oude wonden leert voelen kan ze vanuit die pijn betere keuzes maken en een man in haar leven toelaten die wel goed voor haar is. Het kind in haar kan slechts in warmte opgroeien, haar wonden zullen alleen in liefde helen.
Wanneer ze zelf niet die antwoorden vindt, moet ze misschien in therapie gaan. Samen met de therapeut kan ze ontdekken hoe ze in elkaar zit, wat er in haar rugzak zit aan ballast, maar ook aan kwaliteiten. Durft ze boos te worden op haar ouders? Kan ze treuren om het kind dat ze nooit kon zijn? Kan er wat ballast uit en kan ze haar kwaliteiten vergroten? Ze moet uiteindelijk leren op eigen benen te staan en haar eigen leven op te bouwen, haar innerlijke kind leren dragen en haar eigen vader en moeder worden, kortom: ze moet volwassen worden. Wanneer dit te veel gevraagd is, moet ze op mensen leren vertrouwen die goed voor haar zijn en leren foute mannen te weren. Misschien moet ze eerst de onderliggende problemen oplossen en oud verdriet verwerken. Misschien is ze pas klaar voor een nieuwe liefde wanneer dit achterstallige onderhoud aan haar psyche is gepleegd, misschien is ze dan pas toe aan een leuke en inspirerende reisgenoot. Zou ze hem dan tegenkomen?
De vrolijke weduwe
Soms wordt de vrouw die van haar foute man af wil, een handje geholpen door de dood. Het klinkt onaardig, maar wanneer hij komt te overlijden heeft zij vaak een sterk gevoel van opluchting. In het algemeen is dit echter een zeer verboden gevoel: ze wordt geacht te rouwen, te treuren en te huilen. Vooral wanneer men dacht dat het een goed huwelijk en hij een aardige man was, is het voor haar ingewikkeld. Zij denkt nu dat ze voortdurend moet liegen. ‘Je zult hem wel vreselijk missen hè?’ Nou nee, denkt zij. Integendeel, ik ben blij dat hij dood is, maar dat zegt ze niet: ‘Het is erg wennen’, is haar diplomatieke antwoord. Ze wil hem niet verraden, want hij kan zich niet meer verdedigen, maar soms wil ze het wel uitschreeuwen: ‘Ik ben blij dat ik van hem af ben, want mijn huwelijk was een hel.’
Het verwerkingsproces kan gecompliceerd zijn wanneer zij een slecht huwelijk had, ze rouwt nu misschien niet direct om zijn dood, maar wel om zijn verloren leven en dat van haarzelf en haar kinderen. Wanneer ze iemand in vertrouwen kan nemen zal haar dat opluchten. Iemand die niet oordeelt, maar begrijpt en luistert en vraagt.
Eva (55)
Mijn man is vorig jaar aan een hartstilstand overleden. Hij heeft geleefd als een beest, dus het is zijn eigen schuld. Lange tijd voelde ik me schuldig omdat ik geen verdriet voelde. Ik was wel somber en in de war, maar niet om zijn dood, maar om het leven dat we samen hebben gehad. Uiteindelijk durfde ik mezelf te bekennen dat ik opgelucht was dat hij dood was. Het is in feite de beste oplossing voor mij. Zou ik gescheiden zijn, dan was ik nog lang niet van hem af, nu wel. Ik krijg weduwepensioen, ik kan hier blijven wonen, ik heb de hele dag de auto tot mijn beschikking, ik hoef geen verantwoording meer af te leggen, ik kan met mijn geld doen wat ik wil… Ik heb me voorgenomen om er niet langer omheen te draaien. Wanneer ze me vragen of ik hem mis, zeg ik ijskoud ‘nee, we hadden een slecht huwelijk’. Alle verdere vragen kap ik af, maar ik wil niet meer liegen, ik heb genoeg gelogen in mijn leven, mijn huwelijk was in feite één grote leugen.
Opnieuw beginnen?
Is het altijd verstandig om opnieuw te beginnen? Hoe treurig ook, sommige vrouwen doen er beter aan alleen te blijven. Dan functioneren ze beter en zijn ze gelukkiger. Als je steeds brokken maakt op de snelweg doe je er verstandig aan je rijbwijs in te leveren. Maak je veelvuldig uitglijders op het liefdespad zou je misschien je ‘vrijbewijs’ in moeten leveren. Probeer alleen te leven en maak er iets leuks van. Schaf een hond of een poes aan. Misschien ben je niet geschikt voor een relatie, voor samenleven. Misschien blijf je op de foute man vallen, misschien kun je niet echt iemand naast je verdragen, een reisgenoot toelaten. Investeer dan in goede vriendschappen en zinnige bezigheden. Een fijne relatie is heel prettig, maar niet zaligmakend en voor sommige mensen zit het er gewoon niet in.
Laten we echter niet al te somber eindigen. Het is immers mogelijk dat een vrouw na zoveel wijze lessen en zoveel huiswerk wel sterker en wijzer is geworden en in staat is het nieuwe liefdesproject verstandiger aan te pakken.
Mocht je een potentiële kandidaat tegenkomen dan doe je er goed aan hem eerst rustig te leren kennen. Probeer hem lange tijd gewoon te ontmoeten in verschillende omstandigheden en houd goed je oren en ogen open. Dicteer hem niet wat hij moet doen, maar wacht eens af wat hij uit zichzelf doet. Staat zijn gedrag je niet aan, ga dan niet trekken, verzin geen excuses, probeer hem niet te overtuigen of te veranderen maar houd wat afstand en blijf kritisch. Leg niet direct zelf je ziel en zaligheid op tafel, maar kijk eerst eens uit wat voor hout hij gesneden is. Is het een man uit één stuk, of is het een gespleten persoon met een dubbele agenda en een ellenlange gebruiksaanwijzing? Ga niet eerder met hem naar bed voordat je er zeker van bent dat het geen foute man is en zet niet alles voor hem opzij. Houd je eigen vrienden en je eigen leven en trek niet onmiddellijk bij hem in. Geef de relatie nog geen al te grote plaats in je leven. Houd goed de consequenties van een foute partnerkeuze voor ogen: de prijs is te hoog!
Natuurlijk is het verlangen sterk en zou je niets liever willen dan je direct overgeven aan deze nieuwe vlam. Maar inmiddels is duidelijk dat de kans op ongelukken dan het grootst is. Seks kan het zicht op elkaar behoorlijk vertroebelen en voordat je het weet ben je alweer met emotionele draden aan elkaar verbonden, terwijl je nog niet kunt inschatten of deze relatie levensvatbaar is.
Beteugel je seksuele drift en dat enorme verlangen! Laat het paard nog niet draven voordat je zeker weet dat de ondergrond veilig is. Is het veilig genoeg, dan kun je de teugels laten vieren, het paard laten draven, galopperen, steigeren en rustig voortstappen en uitblazen en je verheugen op de volgende keer.
Natuurlijk is een vrouw na slechte ervaringen bang om zich opnieuw open te stellen. Sommige vrouwen durven niet meer, en terecht – des te meer reden om rustig aan te doen. Natuurlijk is ze bang dat hij opnieuw fout zal blijken te zijn en dat zij de bekende fouten opnieuw zal maken. Wanneer ze echter werkelijk steviger is geworden en haar lessen geleerd heeft, zal ze eerder merken dat hij een foute reisgenoot is en zal ze zichzelf beter beschermen en eerder corrigeren. Haar innerlijke kind is inmiddels gegroeid en zij heeft als volwassen vrouw duidelijker de leiding over haar leven. Ze voelt nog wel de aantrekkingskracht van die foute man en het kleine beschadigde kind wil nog steeds wel naar hem toe, maar ze keert hem nu resoluut de rug toe, ze weet dat ze er niet aan moet beginnen. Hij is tien maten te groot voor haar. Ze zal zich aan deze rots blijven verwonden.
Om de vrouw te helpen de foute man te herkennen volgt hier zijn signalement. Ze kan deze lijst het beste naast haar hoofdkussen leggen, in de wc hangen, in haar agenda noteren, desnoods op de muren kalken en er dagelijks even naar kijken wanneer ze verliefd is.
Is het niet ongepast een man met zoveel wantrouwen tegemoet te treden? Eigenlijk wel, maar voor de vrouw met slechte ervaringen niet. Zij is al een paar keer verongelukt in de liefde en de uitspraak ‘vertrouw iedereen tot het tegendeel bewezen is’ gaat voor haar niet op. Wanneer hij een aardige man is heeft hij geduld met haar, begrijpt hij haar wantrouwen en weet hij dat het over zal gaan, want hij weet van zichzelf dat hij deugt en dat zij dat wel zal ontdekken.
Heeft hij een van de volgende kenmerken dan is hij verdacht, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij direct moet vertrekken. Het hangt er ook van af om welke kenmerken het gaat. Scoort hij op gewelddadig gedrag, dan weet je meteen wat je te doen staat. Kletst hij alleen over zichzelf, wacht dan eens rustig af of dat verandert, zo ja, dan mag hij blijven. Scoort hij op slechte zelfverzorging, leen hem dan een keer jouw deodorant, snapt hij het niet, dan is hij dom of onverschillig en dus fout. Heeft hij zijn huis niet ingericht, sleep hem dan niet mee naar Ikea maar spreek niet meer bij hem thuis af. Heeft hij de lakens van jullie bed al weken niet verschoond, weiger er dan in te stappen en ga naar huis. Dat zal hem leren.
Scoort hij overduidelijk op meerdere punten dan kan hij het beste direct vertrekken en is elke minuut in zijn gezelschap verloren energie. Scoort hij op alle punten, zoek dan maar vast een veilige schuilplaats, want dan ben je voorlopig nog niet van hem af.
Signalement
Een foute man herken je aan het feit dat hij:
• niet over zijn eigen gedrag en motieven wil nadenken;
• ongevoelig is voor jouw seksuele behoeften;
• vriendelijk tegen je is in gezelschap maar je vernedert zodra je alleen met hem bent;
• heimelijk vreemdgaat;
• extreem sterke stemmingswisselingen heeft;
• de schuld van vervelende gebeurtenissen altijd bij een ander legt;
• na een ruzie net doet of er niets gebeurd is;
• altijd wegloopt wanneer jij wat wilt uitpraten;
• overmatig jaloers is op de kinderen;
• eist dat jij dingen opgeeft omwille van hem;
• veel kritiek op anderen heeft;
• steeds klaagt en zijn eigen aandeel nooit ziet;
• verwikkeld is in veel rechtszaken;
• erg slecht tegen zijn verlies kan;
• niet leert van zijn fouten, maar ze herhaalt;
• je kleineert op seksueel gebied;
• je dwingt tot seksuele handelingen die jij niet wilt;
• steeds bewust ruzie lijkt te zoeken;
• tijdens ruzies je voor hoer, slet of teef uitmaakt;
• je liefde, seks, geld en aandacht onthoudt uit wraak;
• alles wat je doet, zegt en draagt controleert;
• veel kritiek op jou heeft;
• niet alleen kan zijn;
• dreigt de relatie te verbreken wanneer je niet doet wat hij zegt;
• jouw gevoelens afdoet met ‘hysterisch gedrag’;
• steeds wil bepalen hoe vaak en wanneer jullie elkaar zullen zien;
• smijt met geld, ook als hij zich dat niet kan permitteren;
• nooit geld geeft aan goede doelen;
• zich onbeschoft, onvriendelijk en ongepast gedraagt in gezelschap;
• gewelddadig is;
• agressief rijgedrag vertoont;
• regelmatig te veel drinkt;
• met drank op achter het stuur stapt;
• na een feestje jou altijd wil laten rijden;
• een of andere verslaving heeft;
• dwingend is in bed en geen ‘nee’ kan accepteren;
• overmatig veel versiergedrag vertoont;
• vrij snel na de eerste kennismaking handtastelijk wordt;
• veel liegt en bedriegt;
• altijd ontkent dat hij dat doet;
• jou en anderen respectloos behandelt;
• een versnipperd leven heeft en nooit iets opgebouwd heeft;
• een spoor van gebroken vrouwenharten nalaat;
• schulden maakt;
• nooit zijn excuses aanbiedt;
• zelf nergens op terugkomt, maar het initiatief tot uitpraten bij jou laat;
• afstandelijk, arrogant dan wel dwangmatig en star gedrag vertoont;
• jaloers, claimend en bezitterig is;
• altijd alle aandacht opeist;
• jaloers is op jouw capaciteiten en niet blij kan zijn met jouw successen;
• je nooit complimenten geeft;
• nooit teder, aanhankelijk, lief en zacht kan zijn;
• jou niet stimuleert om je verder te ontwikkelen;
• je klein houdt en liefst klein maakt;
• geen familiecontacten meer heeft noch onderhoudt;
• louche vrienden op handen draagt of nauwelijks vrienden heeft;
• onvriendelijk is jegens zijn kinderen en ze verwaarloost;
• veel aan het woord is en het alleen over zichzelf heeft;
• opschepperig gedrag vertoont en het aandeel van anderen niet erkent;
• geen rekening houdt met anderen;
• altijd als eerste veel eten opschept en niet kijkt of er genoeg is voor iedereen;
• alleen iets doet voor anderen wanneer hij er het liefst direct iets voor terug krijgt;
• reddersgedrag vertoont;
• zich niet aan afspraken houdt;
• altijd voor zichzelf kiest en nooit voor jou;
• mooie praatjes verkondigt die hij te weinig waarmaakt;
• snel op seks aanstuurt;
• tijdens het vrijen geen condoom wil gebruiken;
• heel veel belt en direct een hoge contactfrequentie voorstelt;
• dreigt, chanteert en manipuleert;
• criminele activiteiten bezigt of een justitieel verleden heeft;
• nauwelijks bereid is om tijd voor je vrij te maken;
• zich weken niet laat zien en dan ineens weer voor je deur staat;
• niet duidelijk is over wat hij voor je voelt;
• niets onthoudt wat voor jou van belang is;
• zestig tot tachtig uur per week werkt;
• vanaf dag een al zijn trauma’s en nare ervaringen met je wil delen;
• vage en tegenstrijdige verhalen vertelt;
• nooit jouw advies of mening vraagt;
• altijd zijn gevoelens ontkent;
• het altijd over zijn moeder heeft;
• dol is op kinderen, veel betrokken is bij kinderactiviteiten en erg ‘klef’ en ‘lijfelijk’ met hen omgaat;
• alle huishoudelijke taken aan jou overlaat;
• bekendstaat bij anderen als een onplezierig mens;
• agressief, vals en sadistisch is ten opzichte van dieren;
• zijn huis niet heeft ingericht;
• zichzelf slecht verzorgt;
• nooit iets voor jou doet zonder dat je het hoeft te vragen;
• je overlaadt met cadeaus en dure geschenken;
• geen verjaardagscadeau voor je meeneemt;
• altijd alles voor je wil betalen;
• jou altijd laat betalen;
• dagen niet tegen je praat;
• geen echte interesse in je toont;
• jou onderwerpt aan een kruisverhoor over je vorige relaties;
• racistische en discriminerende opmerkingen maakt;
• veel seksueel getinte en vrouwonvriendelijke moppen tapt;
• veel sekssites bezoekt en seksprogramma’s bekijkt;
• structureel meer neemt dan hij geeft;
• in het bezit is van harde-pornobladen en -videobanden;
• fundamentalistische opvattingen heeft.
Nota bene:60
1 Deze lijst is niet het resultaat van wetenschappelijk onderzoek en evenmin volledig, vul hem rustig zelf aan met behulp van vriendinnen.
2 De potentiële kandidaat moet over langere tijd gescreend worden, invullen op grond van eerste indruk geeft een onbetrouwbare uitkomst.
3 Mannen die niet scoren op deze checklist, zijn niet per definitie aardige en geschikte reisgenoten.
4 Laat deze lijst niet zien aan de nieuwe kandidaat, een beetje psychopaat gaat zich direct sociaal wenselijk gedragen.
5 Verstop dit boek in je boekenkast en haal de checklist van de wc voordat hij komt.
6 Vraag je eens af of jijzelf hoog zou scoren op deze lijst. Zo ja, dan ben je waarschijnlijk een foute vrouw en verdien je ook een foute man.
7 Laat een goede vriend of vriendin kennis met hem maken en laat hen oordelen aan de hand van deze lijst; misschien ben je zelf te verblind voor een goed oordeel.
8 Wanneer hij scoort op een aantal punten, denk dan niet dat jij het vast verkeerd ziet en dat hij nog wel zal veranderen.
9 Begin geen nieuw opvoedings-, ontwikkelings- en zorgproject. Wanneer hij hoog scoort op de lijst, laat hem dan lopen!
10 Houd moed en blijf geloven dat er echt leuke, zorgzame, integere, eerlijke, inspirerende, intelligente, vrolijke, aantrekkelijke, potente, moedige en vooral betrouwbare mannen bestaan die helemaal voor jou willen gaan. Het kan even duren, maar hij komt vast op je pad.
Lien (44)
Ik ken sinds kort een man die me niet onberoerd laat. Al direct in het eerste contact merkte ik dat hij zorgvuldig met me omging, hij is in de eerste plaats erg aardig. Er is iets vertrouwds tussen ons, wanneer hij er is voel ik me heel rustig. Ik werd in andere relaties altijd zo heen en weer geslingerd tussen tegenstrijdige gevoelens, dat heb ik nu helemaal niet tot mijn grote verbazing. Hij is gisteren voor het eerst bij mij blijven slapen en dat was meteen ook al zo vertrouwd, gek eigenlijk. Je ligt met een wildvreemde in bed, en het voelt alsof je elkaar al jaren kent. Of we elkaar op den duur genoeg te bieden hebben, zal moeten blijken. We hebben beiden veel meegemaakt, maar we zijn alle twee ook al langere tijd in rustiger vaarwater – ik heb werkelijk goede moed dat deze relatie kans van slagen heeft.
Is hij op je pad gekomen, jaag hem dan niet weg. Ga hem niet uitdagen, plagen, treiteren om hem zo op afstand te houden. Stel zijn liefde niet op de proef. Maak van een aardige man geen foute man! Weet van jezelf dat je in feite bang bent voor een aardige man. Hij zal je zien, je kennen en je liefhebben. Overwin je angst voor de liefde – stap uit de schaduw en durf te kiezen voor de zon.
Zonnige tijden
Na een heel boek over rampzalig slechte relaties moet er toch ook een antwoord komen op de vraag: wat kenmerkt een gezonde relatie? Als we in liefdesland belanden door onze neuroses, betekent dat dan dat de ware liefde alleen weggelegd is voor diegenen die alles tot op het bot verwerkt hebben? Je zou het bijna denken en toch is dat niet het geval. Iedereen blijft min of meer neurotisch, oude conflicten en onverwerkte zaken blijven ons leven altijd wel in zekere mate bepalen. In een goede relatie kunnen we echter van elkaar leren en door elkaar groeien. Een slechte relatie haalt het slechtste in je naar boven, een goede relatie het beste.
Een goede relatie kenmerkt zich op de eerste plaats door respect voor elkaar en door een vriendelijke, zorgvuldige en liefdevolle omgang. Er is de bereidheid om werkelijk tijd en aandacht in de relatie te investeren en beide partners zijn bereid en in staat tot overleg en het sluiten van compromissen. Beide partners accepteren de ander zoals hij of zij is en willen geen veranderingsproject starten in de veronderstelling en de hoop dat het dan wel beter zal worden. Problemen worden zo veel mogelijk besproken en beide partners hebben oprecht de intentie rekening te houden met de belangen van de ander, maar ieder houdt ook zijn of haar eigen belangen goed voor ogen en komt daarvoor op. In een goede relatie accepteren de partners dat de relatie zijn beperkingen kent en niet alle behoeften binnen de relatie vervuld hoeven te worden. Er wordt voldoende tijd met elkaar doorgebracht, maar ieder heeft ook zijn eigen leven en eigen activiteiten.
Een goede relatie kenmerkt zich ook door afgrenzing. Niet alle zaken worden met buitenstaanders besproken, een bepaalde mate van intimiteit wordt niet met anderen gedeeld en beide partners bewaken de grenzen van hun relatie.
De beide partners voelen zich lichamelijk tot elkaar aangetrokken en er is sprake van een voor beide partners bevredigend seksueel contact in de breedste zin van het woord. En ten slotte, en misschien wel het allerbelangrijkste: beide partners hebben het gevoel dat de relatie in belangrijke mate bijdraagt aan hun levensgeluk en dat de relatie zonder bovenmatig veel inspanning vanzelf wel loopt.
Toen ik P. net kende, bekroop me wel eens het gevoel dat ik iets over het hoofd had gezien. Zo gemakkelijk en leuk kon liefde toch niet zijn? Liefde, althans wat ik de laatste jaren had meegemaakt, ging altijd gepaard met ingewikkeld praten. Lastige onderwerpen vermijden. Teleurstellingen verbijten. Vervelende dingen vergoelijken. Heel erg je best doen en toch niet kunnen begrijpen. Dat soort gesprekken voelde als wandelen door een zompig moeras. Het kostte verschrikkelijk veel moeite, je zakte steeds dieper weg en je kwam nergens. Vergeleken daarmee zijn de gesprekken met P. en mij verrassende fietstochten over schelpenpaden, heuvelafwaarts, wind in de rug, de banden hard opgepompt.61
Een foute reisgenoot is een blok aan je been, hij vertraagt en verziekt je levensreis op alle fronten. Met een goede reisgenoot is het leven leuker; hij verruimt je blik en voegt iets toe.
Leef je leven en reis jouw reis zo intens en vrolijk mogelijk. Sta niet stil te wachten tot hij komt, maar wanneer hij komt zul je hem herkennen. Hij zal je niet verder van huis brengen, maar je zult thuiskomen. Goede reis!