20 Maurits ontsnapt aan de dood
Tijdstip: 1629
Plaats: Den Bosch
Auteur: onbekend
Maurits was in zijn dagen een begenadigd veldheer. Met letterlijk wiskundige precisie ondernam hij zijn belegeringen en niet zonder succes. Daarom liet de Spaanse veldheer Mansfelt toen hij door Maurits belegerd werd, door een trompetter vragen waarom hij zich niet als een flink veldheer aan een veldslag waagde. De Prins antwoordde hierop dat hij een ‘jonck heer’ was en gaarne een oud krijgsman zoals Mansfelt wilde worden. Mansfelt begreep dat verder verzet zinloos was, en gaf zich over. Ook het volgende prachtige verhaaltje is een voorbeeld van hoe tegenstanders op het slagveld met elkaar horen om te gaan. Zelfs wanneer de een de ander bijna naar de andere wereld heeft geholpen.
Op een morgen, tijdens het beleg, kreeg de prins voor zijn ontbijt een pannenkoek waarin drie eieren waren gebakken. Juist zou hij de eerste hap daarvan nemen, toen een vijandelijke kogel hem op een haar miste, maar... zijn pannenkoek meenam.
Nog diezelfde morgen kreeg de bevelhebber van het Spaanse garnizoen in Den Bosch, gouverneur Grobbendonck, een verontwaardigd briefje van de prins.
‘Oorlog is oorlog en daarom maak ik mij niet boos als jouw schutters een kogel op mij afvuren. Maar ik neem het je heel kwalijk dat je mijn heerlijke pannenkoek hebt laten wegschieten. Daarin waren maar even drie eieren gebakken. Die pannenkoek heeft je niets gedaan en daarom had je hem met rust moeten laten.’
Enkele uren later kreeg prins Mauris een brief terug. Grobbendonck verontschuldigde zich hierin verschillende keren en, om het weer goed te maken, stuurde hij via de boodschapper een nieuwe pannenkoek met daarin zes eieren verwerkt.
Het verhaal klopt trouwens historisch gezien niet. Maurits heeft nooit Den Bosch belegerd en hij heeft ook nooit Van Grobbendonck als tegenstander gehad. Dat was zijn halfbroer Frederik Hendrik in 1629.